Teknoloji

Microsoft Windows Phone 8 klavyesinin hünerlerini sergiledi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un Windows Phone 8 ile birlikte sunduğu klavyenin kullanışlı olduğunu, üzerinde Türkçe karakterlerin en sık kullanılanlarını da barındırdığını söylemek gerek. Bu klavyenin bir özelliği de gelişmiş bir tahmin sistemine sahip olması, sadece sizin o an yazmakta olduğunu kelimeyi tahmin edip tamamlamakla kalmayıp bu kelimenin arkasından hangi kelimenin geleceğini tahmin edip buna göre bazı seçenekler sunması. Tabii ki, bunun için sistemin iyi düzeyde bir öğrenme kabiliyetine sahip olması gerekiyor ki, Windows Phone 8 de bunu barındırıyor gibi görünüyor.

Microsoft, hazırladığı bir video ile Windows Phone 8 klavyesinin hünerlerini ortaya dökmüş. Bu özelliklerden bir tanesi olan Word Flow, yani Kelime Akışı hızlı düzeltme özelliğinin daha da geliştirilmiş bir hâli olma niteliğini taşıyor. İnsanların yazı yazarken yaptıkları yanlışların sayısını azaltmayı amaçlayan bu özellik ayrıca insanların günlük hayatta konuşurken kullandıkları dile uygun şekilde tavsiyelerde de bulunuyor. Microsoft incelediği 2.5 milyar kelimenin arasından en sık kullanılan 600 bin kadarını sisteme dahil etmiş, Windows Phone 8’in otomatik düzeltme doğruluk yüzdesini bu şekilde yüzde 94’e çıkarmayı başarmış.

Microsoft yüklediği sözlüğü her bir kelimenin ne kadar sıklıkta kullanıldığını içeren frekans verileriyle entegre etmiş. Böylelikle Windows Phone 8 kullanıcısının sırada yazacağı kelimenin daha doğru şekilde tahmin edilmesi sağlanmış. Microsoft’un hazırladığı videoda doğal olarak İngilizce üzerinden örnekler gösteriliyor, ancak söz konusu sistemin Türkçe için de düzgün bir şekilde çalıştığını yukarıdaki ekran görüntüsünden görebilirsiniz. “Herkese” kelimesini yazdıktan sonra onun arkasına uygun düşecek türden kelime tavsiyeleri sıralanıyor. Bu şekilde tavsiye edilen her kelimeden sonra gelen başka bir tavsiyeden yararlanarak klavyenin tuşlarını hiç kullanmadan yazı yazmanız mümkün olabilir. Bir Windows Phone 8 telefon sahibiyseniz yazacağınız birkaç kelimeyle bu özelliği test edebilirsiniz.

Çeşitli standart sözlüklerin kullanılmasının yanı sıra Windows Phone kullanıcılarından toplanan kelime bilgileri de değerlendiriliyor. Argo kelimeler ve terimler de değerlendirme kapsamında yer alıyor. Bunun için sosyal ağların yanı sıra kullanıcıların yazım alışkanlıklarından da yararlanılıyor.

İlgili >> Windows

İLGİLİ HABERLER