Teknoloji

Microsoft Windows Blue ile Windows platformunda düşük maliyetli ve yıllık güncelleme dönemini başlatacak

Windows 8’i çıkaran Microsoft bir sonraki sürüm için geliştirme çalışmalarına çoktan başlamış. The Verge sitesinin Microsoft’un planlarından haberdar olan birkaç farklı kaynaktan elde ettiği bilgilere göre Blue kod adıyla anılan bu işletim sistemi Windows ve Windows Phone üzerine standart bir yaklaşım getirmeyi hedefliyor, bununla birlikte Microsoft tüketicilere güncellemeleri daha düzenli bir şekilde sunmayı amaçlıyor.

Detayları ilk olarak ZDNet tarafından sızdırılan bu güncellemenin Windows tarafına 2013’ün ortalarında gelmesi, sadece kullanıcı arayüzünde değişiklikler sunmakla kalmayıp tüm platformda ve fiyatlandırmada farklılıklar getirmesi bekleniyor. Microsoft’un Windows Blue’yu herkesin yükleyeceği bir sürüm yapmayı amaçladığını, bu nedenle basit bir yaklaşım sergileyeceği söyleniyor. Buna göre Microsoft gelecek Windows sürümüne güncellemenin maliyetini ya çok düşük kılacak, ya da tamamen ücretsiz yapacak. Windows Blue çıktıktan sonra, Windows SDK da bu yeni sürümü destekleyecek şekilde güncellenecek. Bunun ardından Microsoft Windows 8 için özel olarak geliştirilmiş uygulamaların kabulünü sonlandıracak ve yazılımcıları Blue için uygulama geliştirmeye yönlendirecek. Tabii ki, planlanan SDK değişikliklerine rağmen Windows 8 uygulamaları da Blue üzerinde sorunsuz bir şekilde çalışacak.

Windows Blue’ya güncelleme için kullanıcıların gerçek bir Windows kopyasına sahip olması gerekecek. Kopya Windows sürümü üzerinden güncelleme yapılması durumunda dahili uygulamalar ve Windows Mağaza çalışmayı durduracak. The Verge sitesinin kaynakları Microsoft’un Windows Blue güncellemesi çıktıktan sonra bile belli bir süre için Windows 8 adını ortalıkta tutmaya devam edeceğini işaret ediyor. Windows Blue’nun gelişiyle birlikte Microsoft’un işletim sistemi için de her üç yılda bir yapılan güncellemeler yerine Apple’ın OS X işletim sisteminde olduğu gibi her yıl sunulan güncellemeler dönemi başlamış olacak. Böylelikle Windows Apple ve Google’ın rakip işletim sistemlerine karşı rekabet avantajı kazanmış olacak.

Microsoft’tan söz konusu Windows Blue dedikodularıyla ilgili herhangi bir açıklama gelmezken, konuyla ilgili yorumlarını almak isteyen The Verge sitesi de ret cevabı almış.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER