Teknoloji

Microsoft Windows 8’in sadece yükseltme ve Sistem Kurucu seçeneklerini satmayı planlıyor

Microsoft’un Windows 8’in perakende satışa özel tam baskısını kaldırıp bunun yerine ev kullanıcıları için basitleştirilmiş terfi ve Sistem Kurucu aracı gbi seçeneklerle birlikte sunulacak. Yazılım üreticisi Windows yazılımını genellikle mağazalarda güncelleme, tam ve OEM Sistem Kurucusu gibi kopyalar şeklinde sunmakta. Windows Weekly ev sahipleri Paul Thurrott ve Mary Jo Foley tarafından ortaya çıkarılan bu ayrıntıya göre Microsoft PC toplayan ev kullanıcıları için Sistem Kurucu seçeneğini sunmak adına tam baskı opsiyonunu kaldırmayı planlıyor.

Geçmişte Windows’un tam kopyasını yüklemek isteyen ev kullanıcılarının fiyatı yüksek olan kutulu kopyayı veya daha ucuz olan OEM baskısını tercih etmesi gerekiyordu. Sistem kurucuları için geliştirilmiş olan OEM baskısı donanımla birlkte perakendeciler tarafından satılabiliyor, ancak birçok satıcı bunu yalnız başına satın alınabilir bir ürün olarak da sunuyor. Tam kutulu kopyalarla birlikte aktivasyondan sonra 90 gün boyunca geçerli olacak e-posta ve telefon desteği de sunulurken OEM kopyalarında böyle bir destek bulunuyor. Thurrott ve Foley’in iddialarına göre tam sürüm bundan böyle mağazalarda satılmayacak, yeni bir PC toplamak isteyenler için de OEM Sistem Kurucu seçeneği sunulacak. Bu değişim Microsoft’un Windows 8 için belirlediği lisanslama planlarında değişikklik anlamına geliyor, ayrıca müşterilere web ve perakende mağazalarda sunulacak seçenekler de basitleştirilmiş olacak.

Bir Microsoft sözcüsü son kullanıcılar için de Sistem Kurucusu versiyonunun varlığını doğrulamış, Mac kullanıcılarının da Windows 8’i sistemlerine yüklemek için bu baskıya ihtiyaç duyacağını işaret etmişti. Microsoft  mevcut Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 kullanıcılarına Windows 8 Pro’ya güncelleme teklifi sunacak ve bunun fiyatı yaklaşık 40 dolar olacak. Eğer dedikodular doğruysa, terfi ve Sistem Kurucusu opsiyonları ekim sonlarında raflardaki yerini alacak. Eğer Microsoft Sistem Kurucu versiyonunu Windows 7’nin önceki OEM kopyalarıyla aynı fiyata satarsa, bu değişim müşteriler için iyi bir haber sayılabilir.

İlgili >> Windows Weekly

İLGİLİ HABERLER