Manşetler

Microsoft Windows 8 ile özdeşleşen Metro adını kullanmayı bırakıyor

Windows 8 ve Windows Phone işletim sistemlerindeki bölmeli yapıyı nitelendirmek amacıyla uzun zamandır kullanmakta olduğumuz Metro adından vazgeçmek zorundayız gibi görünüyor. Avrupa’daki bir şirketle Metro markası yüzünden ihtilafa düşen şirket çalışanlarına bu adı kullanmayı bırakmalarını bildiren bir not yayınladı. Metro markasının kullanılmasının sonlandırılması hem Windows 8’i hem de bu yapının kullanıldığı Windows Phone gibi diğer Microsoft ürünlerini etkileyecek.

Microsoft’un notunda önemli bir Avrupalı iş ortağıyla yürütülen görüşmelerin ardından bu karara erişildiği vurgulandı. Ayrıca notta çalışanların Metro adını bundan böyle kullanmama kararına bir an önce uymaları gerektiği de dile getirildi. Ek olarak, notta Microsoft’un bu yapı için yeni bir ad belirleyeceği de kaydedildi. O zamana kadar Metro tarzı kullanıcı arayüzünün Windows 8 tarzı kullanıcı arayüzü olarak anılması istendi. Bunun dışında ilgili notta Metro adının hangi gerekçeyle yasaklandığı belirtilmedi. Ancak muhtemelen Microsoft’un Avrupa’daki iş ortaklarının birisiyle bu kıtada marka sahipliği ve kullanımı konusunda anlaşmazlık çıkmış olmalı. 

Bu arada ComputerWorld tarafından verilen habere göre Microsoft’un işaret ettiği Avrupalı önemli iş ortağı Almanya merkezli Metro AG. Dünyanın en büyük beşinci perakendecisi olan Metro AG’nin Microsoft’un Windows 8’deki bir unsur için seçtiği ad konusunda neden rahatsızlık duyduğu konusunda tahmin yürütmek zor olmamalı. Her iki şirketten de bu söylentiyi yalanlayan veya doğrulayan açıklama gelmedi. Bu arada Microsoft cephesinden bu değişikliğin bir dava neticesinde gerçekleşmediği şeklinde bir bilgi de geldi. Büyük ihtimalle Microsoft bu meseleyi mahkemeye taşınmadan halletmek istemiştir. Doğrusunu söylemek gerekirse de Windows 8’deki bölmeli Başlat Ekranı biçiminin Metro olarak anılıp anılmaması da çok önemli değil. Önemli olan işlevin E

İlgili >> The Verge, Computer World

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER