Teknoloji

Microsoft Windows 8 ile birlikte gelecek yeni dosya sistemi ReFS’in detaylarını açıkladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, Windows 8 ile sunacağı ReFS (Resilient File System – Esnek Dosya Sistemi) dosya sistemi hakkında detayları açıkladı. Sıfırdan geliştirilmiş olan ReFS, Windows tabanlı depolama alanları ve sistemlerinin bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. Büyük hacimleri işleme, bozulmalara karşı sağlamklık, makineler arasında paylaşımlı depolama havuzları gibi özellikler ReFS’in yenilikleri arasında yer alıyor.

Ne yazık ki, ReFS sadece Windows Server 8 sürümünün içinde gelecek, yani Windows 8 kullanıcılarının büyük bir kısmı başlangıçta sunulacak iyileştirmelerden yararlanamayacak. Microsoft, bu yeni dosya sistemini Windows 8’in bireysel kullanıcılarına sunmadan önce tamamen test etmeyi amaçlıyor.

ReFS diğer dosya sistemleri gibi depolama yığınına basit bir şekilde bağlanıyor. NTFS’in temelleri üzerine kurulmuş olan bu sistem uyumluluk için gerekli şartları koruyor. Microsoft’un detaylandırdığı ReFS ve Depolama Alanları özellikleri Windows 8’de toptan depolama sistemi yenilemesi için birbirini tamamlayacak şekilde geliştirildi. Yeni dosya sisteminin temel avantajları arasında Windows 8’e her türlü disk bozulmalarını algılama, performans için veri şeritleme desteği, copy-on-write olarak bilinen yazma için ayırma yeteneği kazandırması da bulunuyor. Microsoft, SQL Server ürünlerinde ve Hacim Gölgeli Kopyalama Servisinde copy-on-write konseptlerini kullanmış ve büyük veri kümelerinin hızlı görüntülerinin alınmasına izin vermişti.

ReFS, çıkarılabilir medyalarda kullanılamayacak, onunla birlikte işletim sistemini başlatmak mümkün olmayacak. Şu an için sadece depolamayla ilgili gibi görünüyor. Microsoft bu yeni dosya sisteminin yukarıda da belirttiğimiz gibi Windows Server 8’in bir paröası olacağını söylüyor. Ancak Windows 8 istemcileri de, gelecekte bireysel Windows işletim sistemleri tamamen desteklenene kadar ReFS hacimlerine erişme ve okuma hakkına sahip olacak.

İlgili – Windows 8 Blog

İLGİLİ HABERLER