Teknoloji

Microsoft Windows 7’nin tarihe karışması için sabırsızlanıyor

microsoft windows 7

Windows 7, Ocak 2020’de destek süresinin sonuna erişecek. Güncellemelerin sürmesi için 12 aylık bir süre kalmışken, Microsoft bu işletim sistemi versiyonunun olmadığı bir hayat için planlar yapmaya çoktan başladı.

Geçiş hiç şüphesiz, hem Microsoft hem de müşterileri için çok zor gerçekleşecek olmakla birlikte, yazılım devi iyimser olmak için her fırsatı değerlendiriyor. Windows 7’nin tarihe karışmasının Windows 10’a yapılan güncellemelerde ciddi bir artış sağlayacağını umuyor.

Microsoft’un OEM Portföyü ve Ürün Yönetiminden Sorumlu Genel Müdürü Mark Linton, TechRadar‘a verdiği demeçte, şirketin Windows 7 için yaşam desteğinin sonlanmasının sadece Windows 10’a uyumu hızlandırmayacağını, aynı zamanda PC satışlarını da artıracağını düşündüğünü kaydetti.

Gartner, geçtiğimiz haftanın başlarında 2018’in son çeyreğinde PC satışlarının yeniden düşüş gösterdiğine dair araştırma sonuçlarını paylaşmıştı. Bunun nedenlerinden biri olarak da CPU tedariğindeki sıkıntıları göstermişti.

Linton, “Burada birkaç faktör var. Silikonda yenilik, grafiklerde yenilikçilik ve kurulu cihazlar açısından Windows 10’un sahip olduğu momentum. Windows 7 bir yıl içinde destek bitimine ulaşacak ve bu nedenle müşteriler güncel durumda olduklarından emin olmak için harekete geçmek istiyor.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, “Her silikon nesliyle, nesneler incelir ve pil ömrü uzar. Yine, altı yedi yıllık bir Windows 7 makineyle bugünün bilgisayarlarını sıklıkla karşılaştırırım, şimdi elde ettiğinizle kıyaslandığında aklınızı başınızdan alıyor. Windows 7 desteği, müşterilerin ‘Windows 10’a yükseltmek istiyorum, böylece güncellemeleri alabilmeyi düşünüyorum’ derken gördükleri büyük bir destek. Ve genel olarak ilgi PC’ye geri döndü.” şeklinde sözlerine eklemelerde bulundu.

Windows 7’nin bitişiyle birlikte Windows 10’a olan terfilerin artacağı kaçınılmaz bir gerçek. Ancak 2009’da çıkan işletim sisteminin ikinci bir Windows XP vakasına dönüşmesi de kuvvetle muhtemel görünüyor.

Şu anda yüzde 35’lik pazar payına sahip olan Windows 7’nin büyüklüğünün azalma hızı düşük. Ocak 2020’de önemli bir dönüm noktasına erişilmesine kadar, sadece az sayıda kullanıcının Windows 10’a geçiş yapmayı düşüneceğini bekleyebiliriz.

Microsoft’un Windows 7’nin emekliye ayrılma sürecini nasıl yöneteceğini zamanla göreceğiz. Ancak şu an için şirket epey iyimser görünüyor. Ne olursa olsun, Windows 10 bundan fayda sağlayacaktır.

İLGİLİ HABERLER