Teknoloji

Microsoft Windows 10’da parmak izi ve göz taramasını daha da güvenli yapacak

windows-10-logo-021014

Çok yakında Outlook’a parmak izi veya göz taratarak kullanıcı girişi yapabilirsiniz. Geçtiğimiz hafta cuma günü düzenlenen Stanford Siber Güvenlik Zirvesi’nde Microsoft Windows 10’un gelecek nesil Hızlı Çevrim içi Tanımlama (FIDO) standardını destekleyeceğini duyurdu.

Söz konusu standart cihazlara geniş yelpazedeki üçüncü taraf biyometrik okuyucularla birlikte çalışma; dizüstü bilgisayarı veya telefonuna ek güvenlik katmanı eklemek isteyen bütün donanım üreticileri içinde kolay kullanılabilir ve işlenebilir bir yapı sunuyor.

Mevcut parmak izi okuyucularının aksine, FIDO şifrelerin yerini tamamen almak, daha hızlı ve yerelleştirilmiş kimlik doğrulama yöntemlerini yaygınlaştırmak için tasarlandı. Duyuruyla ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında Microsoft yöneticilerinden Dustin Ingalls, şifrelerin ötesine geçmenin Microsoft’taki önceliklerinden biri olduğunu kaydetti.

Açık bir standart olarak tasarlanan FIDO, aralarında Microsoft, Google, PayPal gibi şirketlerin de bulunduğu teknoloji ve bankacılık alanındaki büyük şirketlerin bazıları tarafından destekleniyor. Sistem biyometrik bilgilerin sıfır bilgi ispatı; göz tarama veya parmak izlerinin yerelde doğrulanarak web geneline yayılmasını önleme gibi yöntemlerle korunmasını sağlayacak şekilde tasarlanıyor.

Standardın 1.0 numaralı versiyonu ocak ayında çıkmıştı. Yubico gibi şirketler Google hesaplarına girişte FIDO’yu kullanan çeşitli donanımları üretmeye başladı. Windows 10 desteği ise 2.0 sürümünde bulunacak. Microsoft da giriş tasarımlarıyla bu standarda katkı yapıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER