Manşetler

Microsoft Windows 10’un mobil versiyonunu tanıttı

microsoft-windows-10-mobil-1

Microsoft geçtiğimiz ekim ayında Windows 10’u duyururken işletim sisteminin farklı cihaz türlerinde çalışabileceğini açıklamış, ancak bu konuda fazla detay paylaşmamıştı. Bugün düzenlenen Windows 10 etkinliğinde ise şirket işletim sisteminin mobil versiyonunun nasıl çalışacağını gözler önüne serdi. ARM işlemcili akıllı telefon ve tabletlerde çalışacak şekilde tasarlanan mobil Windows 10, Windows Phone ve şansı pek yaver gitmeyen Windows RT’nin yerini alacak. Şirket, Windows 10’da Windows Phone ve RT’nin iyi yönlerini birleştirmeyi ve işletim sistemlerinin potansiyele ulaşmasını engelleyen unsurlardan kurtulmayı umuyor.

Microsoft yöneticisi Joe Belfiore, sahnede Windows 10’un telefonlar ve 8 inçten daha küçük ekranlı tabletler için sunduğu özel deneyim hakkında çeşitli bilgiler verdi. Belfiore’nin gerçekleştirdiği seansta dikkat çeken ilk nokta ise Canlı Kutucukların arkasında yer alan görüntünün arayüzü daha derli toplu ve çekici bir hâle getirmesi oldu. Ayarlar menüsünün büyük ölçüde temizlenmesi göze çarparken, Belfiore bu menünün evrensel bir uygulama olarak tasarlandığının ve hem masaüstünde hem de mobilde aynı şekilde işleyeceğinin altını çizdi.

microsoft-windows-10-mobil-2

Tıpkı masaüstü versiyonu gibi, Windows 10’un mobil versiyonu da cihazlar arasında pürüzsüzce geçiş yapan evrensel bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Şirketin bu yaklaşımının en güzel göstergelerinden biri olan Hareket Merkezi; bildirimleri toplayıp PC ile eş zamanlarken, kullanıcılara cihazlar arasında bildirimleri görmezden gelme imkanı da sağlıyor. Windows 10 ile birlikte mobil kullanıcıların gelen bildirimlere satır içinde cevap vermeleri de mümkün hâle geliyor. Bu özellik sayesinde gelen kısa mesajla bildirim üzerinden cevaplanabiliyor. Dikte özelliği ve klavyenin ekranda istenen noktaya taşınabilmesi de mobil kullanıcılara Windows 10 ile birlikte sunulan özellikler arasında yer alıyor.

microsoft-windows-10-mobil-3

Microsoft, Windows Phone’da sunduğu mesajlaşma uygulamaları arasında geçiş özelliğini Windows 10’un mobil versiyonuna da taşıyor. Bu da Windows 10 kullanıcılarının arkadaşlarıyla mesajlaşırken SMS, Skype ve diğer mesajlaşma uygulamaları arasında geçiş yapabileceği anlamına geliyor. Halihazırda sadece Skype ile derin bir entegrasyon kurulmuş olsa da, Microsoft’un Facebook ve WhatsApp gibi uygulamaları da listeye dahil etmek için çabalaması bekleniyor.

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER