Teknoloji

Microsoft Windows 10’de Edge’i iyileştiriyor, yeni emoji’ler ekliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft windows 10Microsoft bugünlerde Windows 10 üzerinde oynamalar yapmakla epey meşgul. Şirket, önümüzdeki sonbaharda yayınlayacağı Fall Creators Update güncelleştirmesi öncesinde yeni bir ön izleme sürümü daha yayınladı. Değişiklikler arasında Edge internet tarayıcısı üzerinde yapılan kapsamlı çalışmalar da dikkat çekiyor.

Hızlı güncelleme döngüsü içinde bulunan Windows Insiders test kullanıcılarına dağıtılan Build 16226 sürümü Edge internet tarayıcısı için yapılmış kapsamlı değişiklikler barındırıyor. Chrome’dan Edge’e geçiş daha kolay hâle getiriliyor, Microsoft’un internet tarayıcısını kullanmaya başlayanlar Google’ın web tarayıcısındaki tüm ayarlarını ve çerezlerini aktarabiliyor.

Edge’in sekmeleri kapatmak için sunduğu seçenekler de iyileştiriliyor. Aslında bu iyileştirme “x” şeklindeki kapat düğmesinin sürekli gösterilmesi ve herhangi bir pencere veya bildirimle görünüşünün engellenmemesiyle ilgili. Ayrıca e-kitap tarafında da yapılan bazı düzenlemeler bulunuyor.

Bundan böyle Edge üzerinde EPUB formatındaki kitapları açtığınızda, ekran kalemiyle üstünde notlar alabilecek, çizimler yapabileceksiniz. Ayrıca metin kopyalama veya Cortana’ya soru sorma özelliğini kullanarak not alma sırasında bazı araştırmalar yapma da imkan dahilinde bulunuyor.

Windows Mağaza’dan satın alınan kitaplar tüm cihazlarda eşzamanlanıyor, böylelikle kitaplar üzerindeki ilerlemeler, notlar farklı cihazlar arasında güncel tutulmuş oluyor.

Son olarak Edge’de Favoriler menüsü de iyileştiriliyor. Böylelikle yer imlerine eklenmiş yeni bir site kaydedildiğinde, Favoriler’i bir klasör ağacı yapısında görüntüleme, klasörleri istenildiği gibi genişletme imkanı da sunuluyor.

Yeni emoji’ler geliyor

Ayrıca Microsoft aralarında atıştırmalıkların, dinozorların ve aynı zamanda zombi, vampir, büyücü gibi fantastik karakterlerin de bulunduğu onlarca yeni his simgesini de ekliyor.

Mevcut emoji karakterlerinde de bazı düzenlemeler yapılıyor, tüm bunlara dokunmatik ekran klavyesi veya Emoji Panel aracılığıyla erişiliyor. Bunun yanı sıra Microsoft panel için koyu renk teması da getiriyor.

Build 16226 ile birlikte dokunmatik ekran klavyesinde de bazı iyileştirmeler yapılıyor. Klavye üzerinde tuşlara tek tek dokunmak yerine, parmağınızı sürekli kaydırararak yazı yazmanızı mümkün kılan “şekilli yazma” özelliği yeni dilleri destekliyor. Ayrıca metin tahmin özelliği için de daha fazla dili destekler hâle geliyor.

OneDrive Files On-Demand özelliğiyle birlikte OneDrive yer tutucuları Windows 10’a geri dönüyor. Böylelikle bulutta tutulan dosyalar doğrudan PC’nin klasörleri içinde gösteriliyor, bunlara kolay erişim sağlanıyor. Ayrıca bunlar hakkında daha fazla bilgi elde etmenin mümkün olacağı çeşitli görsel değişiklikler de yapılıyor. Bir uygulama bulutta depolanan bir dosyaya erişmek istediğinde, kullanıcıya bu dosyanın bulutta olduğu belirtilecek. Ayrıca yazılımın OneDrive’daki dosyayı kullanması da engellenebilecek.

Windows Sonic uzaysal ses özelliği de bildirim alanına yerleştirilen basit bir ikon ile daha kolay açılabilir hâle getiriliyor. Ayrıca daha kolay konfigürasyon imkanı; 5.1, 7.1 veya Dolby Atmos profilleri arasında kolay seçim fırsatı da sunuluyor.

Microsoft Görev Yöneticisi’ni de güncelleyerek GPU ile ilgili; 3D, video kodlama veya grafik bellek kullanımı gibi unsurlar hakkında daha fazla bilgi gösteriminde bulunuyor. Ayrıca CPU detayları da aynı bölümde gösteriliyor.

Kullanıcı arayüzü veya ekran kalemi kullanımıyla ilgili çeşitli hususlara da çözüm bulunurken birçok modifikasyon ve oynama da en son ön izleme sürümünde mevcut. Microsoft’un konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında daha detaylı bilgiler yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER