Teknoloji

Microsoft VW ile HoloLens’i otomobillere götürüyor

microsoft vw
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft HoloLens 2 için “hareketli platform” adını verdiği yeni bir özellik duyurdu. Söz konusu özellik, artırılmış gerçeklik başlığının otomobil gibi araçlarda kullanılmasını mümkün hâle getirecek. Hareketli ortamların HoloLens’in sensörlerinin kafasını karıştırması sorununa çözüm bulan Microsoft, bunun için VW (Volkswagen) ile birlikte çalıştı. Alman otomotiv devi, bir süredir HoloLens’in otomobillerinde başa takılan ekranlar olarak kullanımını test ediyor.

Microsoft’un blogunda konuyla ilgili olarak yayınlanan yazıda, HoloLens’in kamera sensörüyle eylemsiz ölçüm birimini bir arada kullandığı belirtildi. Ancak bir arabada bu iki sensör çakışabiliyor. Başlık hareketi algılayabiliyor ancak sabit bir çevre görüyor. Kısacası HoloLens’i “araba tutuyor”.

Sürücüleri yarış pistlerinde daha hızlı gitmeleri için artırılmış gerçeklik başlıklarıyla eğitmeyi planlayan VW, bu durumu ortaya çıkarmasının ardından Microsoft ile birlikte çalışmaya başladı. İki şirket 2018’den bu yana sensör probleminin çözümü üzerine birlikte kafa yoruyordu. Bu çalışmaların sonucunda otomobilin gerçek zamanlı bilgileri bağlı bir artırılmış gerçeklik başlığında göstermesini mümkün kılan bir prototip geliştirildi.

microsoft vwSistem sanal nesnelerin otomobilin hem içine hem de dışına yerleştirilmesini mümkün kılıyor. Microsoft tarafından paylaşılan görsellerden birinde HoloLens 2, otomobilin gösterge paneline sanal bir harita yerleştirirken görülüyor. Kavşaklardan önce navigasyon oklarının belirmesi de ayrıca dikkat çekiyor. Bir başka fotoğrafta ise sürücüler yaya geçidine yaklaşırken uyarılıyor.

VW’in mevcut otomobillerinde bazı artırılmış gerçeklik unsurları hâlihazırda mevcut. Şirketin ID serisi elektrikli otomobillerinde hız ve navigasyon bilgileri ön cama yansıtılmış şekilde gösterilebiliyor. Böylelikle sürücü gözünü yoldan ayırmadan bu bilgileri görebiliyor.

Microsoft ve VW arasındaki bu iş birliğinin son kullanıcıya yansımasını görmek ise daha uzun süre beklemek gerekiyor. Microsoft’tan yapılan açıklamada da bu konudaki planların uzun vadeli olduğu açıkça belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER