EğlenceManşetler

Microsoft ve Sony’den bulut oyun ve yapay zekâ iş birliği

sony microsoft

Microsoft ve Sony sıra dışı bir iş ortaklığının duyurusunu gerçekleştirdi. İki rakip şirket bulut tabanlı oyun servislerinde iş birliği yapma kararı aldı.

Microsoft’tan konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada iki şirketin, kendi oyun ve içerik yayın servislerini desteklemek amacıyla, Microsoft Azure’da geleceğe dönük bulut çözümlerinin geliştirilmesi için ortak geliştirme çalışmaları yapacağı kaydedildi. Sony’nin mevcut oyun ve içerik yayın servisleri de gelecekte Microsoft Azure tarafından desteklenecek.

Microsoft, bu çalışmaların içerik yapımcı kitlesi için daha iyi geliştirme platformları inşa etmeyi de kapsayacağını kaydetti. Görünen o ki, hem Sony hem de Microsoft yapımcıları ve oyun camiasını hedefleyen gelecek servislerde iş birliği yapmayı planlıyor. Her iki şirket de, ileride daha fazla bilgi paylaşımında bulunacağını söyledi. Ancak iş ortaklığından Microsoft ve Sony’nin bulut tabanlı oyun servisleri alanında birlikte çalışacağını anlıyoruz. Bu gerçekten büyük bir olay, aynı zamanda Microsoft’un bulut pazarındaki ana rakibi Amazon için de büyük kayıp sayılır.

Ayrıca bu iş birliği, Microsoft ve Sony’ye oyun tarafında yeni yeni rakip olmaya başlayan Google’ın da Sony’nin bulut servislerini barındırma fırsatını elinden kaçıracağı anlamına da geliyor. Google, bu yılın başlarında Stadia adını verdiği oyun yayın servisini çıkarmıştı. Şirket, bunu kitlelere yaymak için YouTube’u kullanacak. Stadia hem Microsoft hem de Sony’ye tehdit niteliği taşıyor. Görünüşe göre, bu şirketler bir araya geliyor. Böylelikle Sony, savaşmak için biraz altyapı desteği almış olacak.

Sony ve Microsoft yapay zekâ için de iş birliği yapacak

Stadia oyunları buluttan Chrome internet tarayıcısına, Chromecast ya da Pixel cihazlarına yayınlayacak. Sony’nin elinde bir bulut tabanlı oyun servisi var. Microsoft ise testlerini yürüttüğü xCloud oyun servisini bu yılın ilerleyen zamanlarında sunmayı hedefliyor. Bu arada Microsoft, E3’te önemli duyurular yapmaya hazırlanıyor. Bulut tabanlı oyun servisi de bu duyurular arasında yer alabilir.

Bulut oyun ve içerik yayın tarafındaki iş ortaklıklarının yanı sıra, iki şirket yarı iletkenler ve yapay zekâ (AI) alanlarında da iş birliği yapacak. Bu kapsamda Azure AI’ı kullanan akıllı sensör çözümleri de yer alıyor. Aynı zamanda Sony, tüketici ürünlerinde Microsoft’un AI platformlarını kullanacak.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, “Sony, hem eğlence hem de teknolojide her zaman lider olmuştur ve bugün açıkladığımız işbirliği bu yenilik tarihine dayanmaktadır.” dedi. “Ortaklığımız, müşterilere yeni oyun ve eğlence deneyimleri sunmak için Azure ve Azure AI’nın gücünü Sony’ye getiriyor.”

İLGİLİ HABERLER