Teknoloji

Microsoft ve OpenAI yeni davalarla karşı karşıya

gpt-4 openai microsoft microsoft ve openai

Microsoft ve ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, haber kuruluşları tarafından açılan yeni davalarla karşı karşıya. The Verge sitesinin haberine göre; The Intercept, Raw Story ve AlterNet tarafından ayrı ayrı açılan davalarda ChatGPT, haber içeriğini “kelimesi kelimesine veya neredeyse kelimesi kelimesine” çoğaltılırken yazar adı gibi önemli atıfları çıkarmakla suçlanıyor.

Tamamı aynı hukuk firması tarafından temsil edilen siteler, ChatGPT’nin telif hakkıyla korunan materyaller konusunda eğitim alması durumunda “yanıt verirken bu bilgileri iletmeyi öğrenebileceğini” belirtiyor. Raw Story ve AlterNet, OpenAI ve Microsoft’un, “kullanıcıların ChatGPT yanıtlarının üçüncü taraf telif haklarını ihlal ettiğine inanması” durumunda sohbet robotunun daha az popüler olacağını ve daha düşük gelir elde edeceğini biliyor olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Haber kuruluşları, davada OpenAI’nin web sitesi sahipleri için bir devre dışı bırakma sistemi sunduğunu, bunun da şirketin potansiyel telif hakkı ihlalinden haberdar olduğu anlamına geldiğini belirtiyor. İki şirket daha önce müşterilerini, ürünlerinin kullanımından kaynaklanabilecek telif hakkı ihlaliyle ilgili yasal iddialara karşı savunacaklarını ve hatta ortaya çıkan maliyetleri ödeyeceklerini açıklamıştı.

Microsoft ve OpenAI daha önce The New York Times tarafından dava edilmişti

OpenAI ve Microsoft’a geçtiğimiz yılın sonlarında telif hakkı ihlali nedeniyle The New York Times tarafından dava açılmıştı. Gazete, iki şirketi milyarlaca dolarlık yasal ve fiili zarardan sorumlu tutuyor. OpenAI ise The New York Times’ın makalelerin kelime kelime okunmasına neden olan bir ChatGPT hatasından yararlandığını söyleyerek bu iddianın reddedilmesini istedi.

Şirketler aynı zamanda çok sayıda kurgu dışı yazarın kendilerini “telif hakkıyla korunan eserlerin kitlesel ve kasıtlı hırsızlığıyla” suçladığı ve komedyen Sarah Silverman’ın da benzer iddialar nedeniyle açtığı davalarla karşı karşıya.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER