Teknoloji

Microsoft ve Facebook’un deniz altı kablosu hız rekoru kırdı

marea microsoft facebook
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft ve Facebook‘un ortak girişimi olan dünyanın en hızlı deniz altı kablosu Marea, ilk etapta hesaplanandan daha hızlı çalışıyor. 6437 kilometre uzunluğundaki transatlantik deniz altı kablosu 16QAM modülasyonu kullanılarak yapılan en son testte 26.2 terabit transfer hızına ulaştı. Bu kablonun 20 Tbps’lik öngörülen hız kapasitesine kıyasla yüzde 20’lik bir artış anlamına geliyor.

Toplam teorik hızı 160 Tbps olan Marea, hâlihazırda dünyanın en yüksek kapasiteli deniz altı kablosu olma özelliğini taşıyor. Telxius tarafından yönetilen kablo, İspanya’nın Bilbao şehri ve ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan Virginia Beach arasında uzanıyor. Bu iki konum da son zamanlarda veri merkezi inşa etmek isteyenlerin gözdesi hâline gelmiş durumda.

Testi gerçekleştiren araştırma şirketi Infinera, duyurunun düşünülenden iki kat daha önemli olduğuna dikkat çekiyor. Uygulanan yeni yaklaşım sayesinde kablonun hızının yeni bir donanıma ihtiyaç olmadan ikiye katlandığını belirten şirket, bu kadar uzun bir kabloda böyle yüksek bir hıza ulaşmanın da kayda değer bir başarı olduğunun altını çizdi.

Microsoft ve Facebook’un ortak girişimi olan Marea hız rekoru kırsa da, bu tarz hızların yaygınlaşması zaman alacak gibi görünüyor. Daha önceki hesaplamalarda maksimum hızın 20 Tbps olduğu belirtilse de, Marea’nın ortalama hızı 9.5 Tbps seviyesinde seyrediyor. Bu da işin uygulama tarafında hâla aşılması gereken engeller olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER