Teknoloji

Microsoft ve Facebook Microsoft’un AOL’den aldığı patentlerin bir kısmı için 550 milyon dolar karşılığında anlaştı

Facebook, Microsoft’un kısa süre önce AOL’den satın aldığı patentlerden özellikle sosyal medya ile alakalı olan 650 tanesini 550 milyon dolar karşılığında satın aldı. Söz konusu patentlerinde içinde olduğu 925 patenti Microsoft geçtiğimiz haftalar içinde AOL’den 1 milyar dolarlık bir bir anlaşma ile devralmıştı. Anlaşma dahilinde; Facebook Microsoft’tan satın almadığı 275 patent için kullanım lisansına sahip olurken, Microsoft da Facebook’a sattığı 650 patent için kullanım lisansına sahip olacak.

Anlaşma, Microsoft açısından büyük bir zafer olarak değerlendirilebilir. Şirket son yıllarda patent ve lisanslama pazarında büyük bir başarı sergilerken, daha evvel başka alanlarda gösterdiği performansı sosyal ağlarda kullanılacak patentlere de yansıtmış oldu. Microsoft’un hukuk danışmanı Brad Smith yaptığı açıklamada, Facebook anlaşması sayesinde hem AOL patentlerini alırken ki hedeflerini gerçekleştirmiş hem de ilk satın alma işlemindeki maliyetin yarıdan fazlasını karşılamış olduklarını belirtti.

Facebook için ise bu satın alma işlemi daha çok savunmaya yönelik bir hamle olarak değerlendirilebilir. Sosyal paylaşım devi, halihazırda Yahoo ile patentlerin kullanımına dair davalık olmuş durumda ve şirketin gelirlerini büyük ölçüde arttırması beklenen halka arzın gerçekleşmesinin ardından bu tarz davaların sayısının artması bekleniyor. Facebook’un hukuk danışmanı Ted Ullyot da yaptığı açıklamada savunmanın da bu işlemdeki temek motivasyonlardan biri olduğuna dair ipuçları verdi ve bu işlemin de kendilerine ait fikri mülkiyet portföyünü geliştirmede önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Yapılan anlaşmaların zamanlamasına bakılınca, Microsoft ve Facebook’un uzun yıllar sürmesi planlanan bir ortaklık oluşturma yolunda önemli bir aşama  kaydettiklerini söylemek pek de yanlış olmayacaktır.

İlgili – Facebook

İLGİLİ HABERLER