Eğlence

Microsoft ve Activision Blizzard birleşmesi yol alıyor: ABD’de önemli bir karar

microsoft activision blizzard

Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma süreci, bir dizi karmaşık ve tartışmalı durumun ardından ilerlemeye devam ediyor. Bu, teknoloji ve oyun dünyasında büyük bir etki yaratacak bir gelişme ve her iki şirketin de geleceğini şekillendirecek.ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir hakim, Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasına izin verdi.

Söz konusu karar, beş gün boyunca süren yoğun ifadelerin ardından geldi. Microsoft, Amerikan Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından devam eden bir antitröst davasıyla karşı karşıya olmasına rağmen, Hakim Jacqueline Scott Corley, FTC ve Microsoft’tan gelen argümanları dinledi ve düzenleyici kuruluşun ihtiyati tedbir talebini reddetmeye karar verdi.

Salı günü sunulan bir kararda, Hakim Corley şunları söyledi: “Microsoft’un Activision’ı satın alması, teknoloji tarihindeki en büyüklerden biri olarak tanımlanıyor. Bu, dikkatli bir incelemeyi hak ediyor. Bu inceleme sonuç verdi: Microsoft, Call of Duty’yi 10 yıl boyunca Xbox ile eşit koşullarda PlayStation’da tutmayı yazılı, kamuya açık ve mahkemede taahhüt etti. Nintendo ile Call of Duty’yi Switch’e getirmek için bir anlaşma yaptı. Ve ilk kez Activision’ın içeriğini birkaç bulut oyun hizmetine getirmek için birkaç anlaşma yaptı. Bu mahkemenin bu dava konusundaki sorumluluğu dar.Bu mevcut koşullara rağmen, FTC idari eyleminin çözülmesine kadar birleşmenin durdurulup durdurulmayacağına – hatta belki de sonlandırılacağına – karar vermektir. Açıklanan nedenlerle, Mahkeme, FTC’nin bu belirli dikey birleşmenin bu belirli sektörde rekabeti önemli ölçüde azaltabileceği iddiasında başarılı olacağını göstermediğini buluyor. Aksine, kayıt kanıtları, Call of Duty ve diğer Activision içeriklerine daha fazla tüketici erişimine işaret ediyor. Bu nedenle geçici yasak talebi REDDEDİLDİ.”

Hakim Corley, Microsoft’un Call of Duty’yi PlayStation’da tutma ve hatta oyunu Nintendo Switch’e genişletme taahhütlerinde Microsoft’un yanında açıkça durdu. FTC’nin Microsoft’un bulut anlaşmalarını sorgulamasına rağmen, Hakim Corley bunları kararında dikkate aldı. Mahkeme kararı, teoride Nintendo Switch’in konsol pazarının bir parçası olduğu konusunda Microsoft ile hemfikir olurken, aynı zamanda FTC’nin makul bir şekilde öyle olmadığını iddia edebileceğini kabul ediyor. Hakim Corley ayrıca, FTC ile konsol pazarının PC’leri içermediği konusunda hemfikir oldu.

Hakim Corley’nin kararının ardından bir açıklama yapan Microsoft başkanı Brad Smith, şirketin “bu hızlı ve kapsamlı karar için San Francisco’daki Mahkemeye minnettar olduğunu ve diğer yargı bölgelerinin zamanında bir çözüm doğru çalışmaya devam etmelerini umduğunu” söyledi. Davada önemli bir tanık olan Xbox başkanı Phil Spencer da konuyla ilgili görüşlerini bir tweet ile paylaştı: “Mahkemenin hızla lehimize karar vermesi nedeniyle minnettarız. Kanıtlar, Activision Blizzard anlaşmasının sektör için iyi olduğunu ve FTC’nin konsol değişimi, çoklu oyun abonelik hizmetleri ve bulut hakkındaki iddialarının oyun pazarının gerçeklerini yansıtmadığını gösterdi.”

Activision Blizzard da kararla ilgili bir açıklama yaptı. “Birleşmemiz tüketicilere ve çalışanlara fayda sağlayacak,” dedi Activision Blizzard’ın CEO’su Bobby Kotick yayınlanan açıklamada. “Rekabeti sağlamak yerine yerleşik pazar liderlerinin hızla büyüyen endüstrimizi domine etmeye devam etmesine izin verecek.”

Bir açıklamada, FTC sözcüsü Douglas Farrar, FTC’nin hâlâ bir sonraki hamlesini planladığını söyledi. “Bu birleşmenin bulut oyun, abonelik hizmetleri ve konsollarda açık rekabete açıkça tehdit oluşturduğu göz önüne alındığında bu sonuçtan hayal kırıklığına uğradık. Önümüzdeki günlerde rekabeti korumak ve tüketicileri korumak için mücadelemizi sürdürmek için bir sonraki adımımızı duyuracağız.” dedi Farrar.

Hakimin kararı şimdi Microsoft’un Activision Blizzard anlaşmasını 18 Temmuz son tarihinden önce kapatmasına izin veriyor. Yalnız bunun için şirketin Birleşik Krallık’ta alınan kararın etrafından dolaşması veya ülkedeki Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) ile müzakere etmesi gerekiyor. Birleşik Krallık düzenleyici kuruluşu, geçtiğimiz nisan ayında Microsoft’un satın alma girişimini engellemek için harekete geçmişti. Microsoft ise, bu karara itiraz etmişti ve ilgili duruşma 28 Temmuz’da başlayacak.

MLex, geçen ay Microsoft’un Birleşik Krallık engeline rağmen anlaşmayı kapatma seçeneklerini araştırdığını bildirmişti. Bu da FTC’yi ilk etapta bir ihtiyati tedbir kararı talep etmeye itecek kadar korkuttu. Ayrıca CMA, Microsoft’un Activision Blizzard satın alma kararının temyizini geciktirmeye çalıştı ve bu, FTC ile Microsoft duruşmasının tam ortasında gelen bir talep oldu. Rekabet Temyiz Mahkemesi (CAT), bu talebi reddeti. Çünkü bu, temyiz sürecini temmuzdan ekime kadar ötelemiş olacaktı. Bu da hukuka aykırı olarak nitelendirildi.

Hakim Corley’nin kararından dakikalar sonra, hem CMA hem de Microsoft, Activision Blizzard anlaşmasının CMA’nın bulut oyun endişelerini nasıl ele alabileceğini müzakere etmek için Birleşik Krallık’taki hukuki mücadelelerini durdurmayı kabul etti. CAT’nin bu duraklamayı onaylaması gerekecek, ancak tüm tarafların Birleşik Krallık’ta bir çözüm bulmaya istekli oldukları giderek daha fazla biçimde görülüyor.

Avrupa Birliği düzenleyici kuruluşları, anlaşmaya mayıs ayında onay vermişti. Bu yüzden Microsoft şimdi teknik olarak Birleşik Krallık olmadan ve ABD’de bir ihtiyati tedbir olmaksızın anlaşmayı nihayete erdirme hakkına sahip. Ancak bu karmaşık bir senaryo, hem Microsoft hem de CMA’nın bundan kaçındığı açık biçimde görünüyor.

FTC, 14 Temmuz günü Türkiye saatiyle 21.59’a kadar Hakim Corley’nin kararına itiraz etme şansına sahip olacak, ancak düzenleyici kuruluş, Meta’nın Within’i satın almasına izin veren bir mahkemenin kararına itiraz etmedi, bu yüzden Microsoft ve Activision Blizzard’a karşı da benzer bir adım atabilir.

Eğer mahkeme emri olduğu gibi kalırsa, bu durum FTC Başkanı Lina Khan’ın düzenleyici kuruluşun başında yaşadığı ikinci büyük yenilgi olacak. Khan, 2021’de kuruluşun başına geçirildiği andan itibaren büyük teknoloji şirketlerini yakından izliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER