Teknoloji

Microsoft terörist içerikleri servislerinden temizliyor

microsoft copilot ai

microsoftMicrosoft kullanıcılarının Xbox Live, Outlook’un tüketici versiyonu ve belge paylaşım sitesi Docs gibi platformlarında terörist eylemleri teşvik edecek paylaşımlarda bulunulmasını resmen yasakladı. Şirket bir blog yazısı aracılığıyla söz konusu kararının altında yatan nedenleri kamuoyuyla paylaştı. Servisleri yürütme yükümlülüğünün üstünde olduğunu belirten yazılım devi, internet servislerinin insanların dolaylı biçimde de olsa terörist eylemlere destek vermesini mümkün kıldığını belirtti.

Şirket, arama motoru Bing’de ise yetkililerden talep gelmesi durumunda şikayet edilen web sitelerine giden bağlantıları kaldıracak. Arama motorlarının içerik barındırmaması ve insanların bilgiye ulaşma hakkı, Bing özelindeki yaklaşım farklılığının temelini oluşturuyor.

Peki “terörist içerik” tanımı nasıl yapılacak? Redmond merkezli şirket; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak tanımlanan organizasyonlar tarafından veya bu organizasyonlara destek amacıyla paylaşılan, şiddet unsuru barındıran veya şiddeti öven, terörist gruplara destek arayan ve insanları bu gruplara katılmaya teşvik eden içeriklerin “terörist içerik” olarak tanımlanacağını açıkladı.

Microsoft hizmet koşullarını alınan karara uygun hâle getirmek için bazı değişiklikler yapmasının yanı sıra, terörist içerik tanımına uyduğu düşünülen içeriklerin bildirilmesini sağlayan bir sayfa hazırladı. Kullanıcılardan gelen şikayetleri değerlendirecek olan şirket, şikayeti haklı bulduğu takdirde ilgili içeriği servislerinden kaldıracak. Yeni yaklaşımının uygulamasında kullanıcı bildirimlerinden faydalanacak olan Microsoft, gelecekte servislerini taramak için otomatik bir araç kullanabilir. Şirket terörist içerikleri tarayıp işaretleyebilecek bir teknolojinin geliştirilmesi için maddi destek sunuyor.

İLGİLİ HABERLER