Teknoloji

Microsoft temyizi de kaybetti, Office ve Word’ün satışı 11 Ocak’tan itibaren durabilir

msword-box-1i4i’nin Microsoft’a açtığı XML patent ihlâli davası geçtiğimiz Mayıs ayında sonuçlanmış, Word’ün .xml, .docx ve .docm dosyalarını işlerken i4i’nin patentli XML işleme algoritmasını izinsiz kullandığı sonucuna varılmıştı. Ancak Word’ün satışının durdurulmasına dair karar temyiz davası sonuçlanana kadar askıya alınmıştı. Temyiz davası sonuçlandı ve Microsoft bir kez daha kaybetmiş görünüyor. Karara göre Microsoft Word ve Office’in satışı 11 Ocak tarihinden itibaren durdurulacak. Yine de, bu sonucu Yüksek Mahkeme’ye yapılacak yeni bir temyiz başvurusu izleyeceğini düşünüyoruz.

Konuyla ilgili biraz bilgi verecek olursak, i4i 30 çalışandan oluşan bir veritabanı tasarım şirketi. Şirket Office için çıkarılmış ilk XML eklentilerini yazanlardan bir tanesi. Şirket 2000 yılında ABD Patent ve Marka Ofisi’nin tüm veritabanını Word ile uyumlu hâle gelecek şekilde, XML vasıtasıyla yenilemişti. Buna ek olarak, davaya konu olan patentler XML’in kendisini kapsamakla kalmıyor, özelleştirilmiş XML dosyalarının yazılması ve okunması için kullanılan özel algoritmaları da içeriyor. Open Office kullanıcıları rahat bir nefes alabilir, çünkü i4i bu paketin kendi patentlerini ihlâl etmediğini söylüyor. Mevcut Office kullanıcıları için de problem yok, sadece gelecekteki Word satışları alınan mahkeme kararından etkilenecek.

Bu arada, Microsoft konuyla ilgili bir açıklama yaparak Office 2007 ve Word 2007’nin “az kullanılmış” XML özellikleriyle hazırlanmış yeni versiyonlarının 11 Ocak’ta satışa sunulacağını duyurdu. Ayrıca Office 2010 beta sürümünün davaya neden olan algoritmayı kullanmadığının altı çizilmiş.

İlgili – Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER