Teknoloji

Avrupa Birliği’nden Microsoft’a Teams soruşturması

microsoft teams

Microsoft Teams‘i ürün paketlerine dahil ettiği için Slack tarafından 2020’de Avrupa Birliği’ne şikayet edilmişti. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, bu şikayetin ardından yazılım devi hakkında soruşturma başladığı belirtildi. Slack, şirketin Teams’in Microsoft 365 ve Office 365’e dahil etme kararının yasa dışı ve rekabete aykırı olduğunu savunmuştu.

Nisan ayında Microsoft, bir soruşturmayı önlemek amacıyla Teams’i Office paketinden kaldırmayı kabul etmiş, ancak bunu nasıl yapılacağı konusunda net bir yol haritası sunmamıştı. Bu da endişeleri gidermek ve olayı uzlaşmayla kapatmak için yeterli olmamıştı.

Avrupa Komisyonu’ndan soruşturmanın başlatılmasıyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Avrupa Komisyonu, Microsoft’un, müşterilere üretkenlik paketlerine abone olduklarında söz konusu ürüne erişimi dahil edip etmeme konusunda bir seçenek vermeyerek Teams’e bir dağıtım avantajı sağlayabileceğinden ve üretkenlik paketleri ile rakip teklifler arasındaki birlikte çalışabilirliği sınırlamış olabileceğinden endişe duymaktadır.”

Soruşturma kararını Microsoft ise şu sözlerle değerlendirdi: “Avrupa Komisyonu’nun bu davadaki çalışmasına saygı duyuyoruz ve kendi sorumluluklarımızı çok ciddiye alıyoruz. Komisyon ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz ve endişelerini giderecek çözümler bulma taahhüdümüzü sürdüreceğiz.”

Microsoft Teams öncesinde başka yazılımları yüzünden de AB ile karşı karşıya gelmişti

Microsoft Teams dışında başka ürünleri nedeniyle de Avrupa Birliği ile karşı karşıya gelmişti. 2009 yılında şirket, AB kullanıcılarına Windows’ta Internet Explorer kullanmaya zorlamak yerine farklı tarayıcı seçenekleri sunmayı kabul etti. Dört yıl sonra, Avrupa Komisyonu, bir “aksaklık” tarayıcı seçim ekranının tutarlı bir şekilde görünmesini durdurduğu için Microsoft’a 561 milyon Euro para cezası verdi. Mevcut soruşturmanın karara bağlanması nedeniyle nihai bir tarih yok. Bu nedenle Avrupa Komisyonu’nun Microsoft’un kaderini açıklaması biraz zaman alabilir.

İLGİLİ HABERLER