Teknoloji

Microsoft’un ilk Office uygulaması Linux ortamında çıktı

Microsoft ilk Office uygulamasını Linux platformunda bugün dağıtıma çıkardı. Yazılım üreticisi Microsoft Teams’i herkese açık ön izleme şeklinde sundu. Uygulama .deb ve .rpm formatlarında yerel Linux paketleri olarak mevcut durumda.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Microsoft ürün pazarlama yöneticisi Marissa Salazar, “Microsoft Teams istemcisi, Linux masaüstlerine gelen ilk Office uygulamasıdır ve tüm Ekiplerin temel özelliklerini destekleyecektir.” dedi.

Uygulama Windows ve macOS’tekiyle neredeyse tamamen aynı görünüyor. Microsoft son hâlini vermeden önce herkese açık ön izleme sürecine girmiş oldu. Microsoft, Teams’i Linux’a, Teams’i Office ve ekip çalışması için bir merkez hâline getirme planının parçası olarak getiriyor. Aynı zamanda Linux’a dayanan karma ortamları desteklemeye yönelik stratejisinin de bir parçasını teşkil ediyor. Microsoft, Teams’i özellikler bakımından daha iyi hâle getirerek onu Slack gibi rakiplerle aynı seviyeye çıkarıyor.

Microsoft’un masaüstü Linux’a, özellikle bir Office uygulaması ile yatırım yaptığını görmek önemli. Microsoft daha önce Linux’u kendi Office uygulamalarıyla hiçbir şekilde kucaklamaya girişmemişti. Teams’in çıkışı aradaki boşluğu doldurmak için bir yöntem olarak düşünülmüşe benziyor. Word, Excel ve PowerPoint’in Linux sürümlerini görmeyiz, ancak Temas’in çıkışı, Office’in iyileştirilmiş Progressive Web App (Yenilikçi Web Uygulaması) versiyonlarıyla arada köprü görevi görecektir.

Ayrıca Microsoft, yeni Fluid Framework çatısını da geliştiriyor. Bu çatı doküman kavramını alıp onu birden fazla kişinin grafikler, tablolar, metinler ve benzeri materyallerle katkıda bulunduğu bir bulut uygulamasına çeviriyor. Şirket Teams’in, Word gibi eski deneyimleri Fluid gibi yenileriyle tek bir merkezde birleştiren bir yapı malzemesi gibi davranacağını söylemişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER