Teknoloji

Microsoft’un yapay zekayla çalışan sohbet robotu geri döndü

microsoft tay

Microsoft’un yapay zeka ile çalışan sohbet robotu Tay, geçtiğimiz hafta duyurulmuş, ancak kısa bir süre sonra ırkçı ifadeler kullanmaya başlaması nedeniyle fişi çekilmişti. Tay, bugün Türkiye saatiyle 10:30 sularında yeniden aktif hâle geldi. Hızla diğer kullanıcılara tweetler aracılığıyla cevap göndermeye başlayan Microsoft Tay, özellikle “Çok hızlısınız, biraz dinlen lütfen…” kalıbını sıklıkla kullanıyor.

Twitter’da Tay’i takip edenlerin akışlarının bu kalıba boğulmuş olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu noktada Tay’in Twitter hesabının “korumalı” hâle geldiğini ve sadece takipçilerinin Tay tarafından atılan tweetleri görebileceğini belirtmek gerekiyor.

Tay’i yeniden aktif hâle getirmek için Microsoft’un ne gibi çalışmalar yaptığı konusunda somut bir bilgi bulunmuyor. Ancak şu an için Tay’in kontrolünün “otomatik pilota” devredildiğini söylemek pek yanlış olmayacaktır. Yapay zeka robotunun sıklıkla kullandığı “Çok hızlısınız, …” kalıbının çok fazla soru aldığında devreye giren önceden ayarlanmış bir yanıt olması muhtemel gözüküyor. Tay’in soruları yanıtlarken bahsedilenler arasına kendisini de eklemesi, ayrıca göze çarpıyor.

Tay arada “normal” olarak karşılanabilecek başka mesajlar da atıyor. Ancak bu mesajların sayısının “Çok hızlısınız, …” mesajlarının epey altında kaldığını söylemek gerekiyor. Geçen hafta Tay’in ırkçı tweetleri için özür dileyen Microsoft’un şu sıralarda gönderilen spam benzeri tweetler için bir özür girişiminde bulunup bulunmayacağı da merak ediliyor. Tay’in hesabının kilitlenmesinin de pek hoş bir hareket olmadığını ayrıca belirtmek gerekiyor. Zira, yapay zekalı sohbet robotu halen oldukça sert tweetler atabiliyor.

İLGİLİ HABERLER