Teknoloji

Microsoft Surface’i HP Slate 500’den edindiği deneyimlerle geliştiriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

2010-01-06hpslategal-4

Microsoft’un geçen hafta tanıttığı Surface tablet bu şirketin tablet arenasına ilk göz kırpışı değil. Bundan yıllar önce Bill Gates’in Windows XP Tablet Edition sürümüyle tablet bilgisayarlara ön ayak olmak istediğini biliyoruz. Bunun dışında 2010’un başında da HP Slate projesiyle Apple’ın iPad’ine karşı ciddi bir Windows tablet cihazı çıkarılmak istendi. Microsoft CEO’su Steve Ballmer tarafından CES 2010’da bizzat tanıtılan Windows 7 tabanlı tabletlerin 2010 sonu itibariyle çıkacağı söylenmişti, ancak HP Slate 500 olarak adlandırılan tablet hiçbir zaman başarı elde edemedi.

Eski bir Microsoft yöneticisi New York Times’a verdiği demeçte HP Slate tableti fazla ısınan, kalın, yazılım ve donanım kombinasyonunun zayıf olduğu bir cihaz olarak nitelendirmiş, HP’nin çalışması için “tamamen berbat” yorumunda bulunmuş. Aslında HP de Slate yüzünden Microsoft’a zamanında bir hayli kızgınmış. Microsoft’un Windows 7 dokunmatik kullanıcı arayüzünde veya ekran üstü klavyesinde dokunmaya kullanışlı geliştirmeler yapmamış olması HP’nin bir hayli tepkisini çekmiş. Her ne kadar Microsoft o zaman Windows 7’ye dokunma dostu çeşitli eklentiler yapmış olsa da, ortaya çıkan kullanıcı deneyimi Windows Mobile yazılımı gibi parmakla girişlere çok uygun değilmiş. Durum böyle olunca HP de Nisan 2010’da Palm’ı satın alıp webOS işletim sistemine yoğunlaşmaya karar vermiş. Üstelik HP’nin Palm’ı satın almasında NYT’nin belirttiğine göre Microsoft’un geciken Windows Phone yazılımının da etkisi varmış. Geçen iki yılın ardından HP’nin tablet çalışmalarının geldiği durum ortada.

Microsoft diğer donanım iş ortaklarıyla iPad benzeri tabletler geliştirmek için gayret gösterdikten sonra inancını kaybetmiş olmalı ki, kendi cihazını geliştirmeye karar verdi. Böylelikle şirket tablet stratejisinde sadece yazılımı sağlayan taraf olmaktan çıkıp donanımda da bizzat söz sahibi bir kuruluş hâline gelmeyi hedefliyor. Microsoft’un da bu hamlesiyle Apple ile aynı konuma geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte Microsoft iPad’e ciddi rakip olacak bir tablet üretmek konusunda kontrolü kendi eline almaya ve kendi başına bir şeyler yapmaya karar vermiş olsa da, diğer iş ortaklarının da Windows tabanlı tablet projelerini sağlayacağı x86 ve ARM tabanlı Windows 8 işletim sistemleriyle desteklemeye devam edecek.

İlgili >> The New York Times

[Görsel – Engadget]

İLGİLİ HABERLER