Teknoloji

Microsoft Surface, Xbox ve Azure ile koronavirüse rağmen büyümeyi sürdürdü

microsoft copilot ai

Microsoft, mali yılının dördüncü çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Şirket ulaştığı sonuçlarla hem satış gelirleri hem de kârlılıkta Wall Street beklentilerinin üstüne çıkmayı başardı. Microsoft özellikle Surface, Xbox ve Azure birimlerinin performansıyla küresel koronavirüs salgınının başlangıç dönemini yara almadan atlattı. Bu dönemde dünya genelinde pek çok kişinin evden çalışmaya başlaması, insanların oyunlara ve video konferans çözümlerine yönelmesi yazılım devinin işine yaramışa benziyor.

Sonuçları değerlendiren Microsoft CEO’su Satya Nadella şu ifadeleri kullandı: “Son beş aylık süreç, teknolojik yoğunluğun kurumsal dayanıklılık için kilit öneme sahip olduğunu gösterdi. Kendi dijital yeterliliklerini inşa eden şirketler daha hızlı toparlanacak ve bu krizden güçlenerek çıkacak. Biz de Microsoft olarak her organizasyona yardım edebilecek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılama yöntemlerini yeniden tasarlamalarına destek olabilecek özel bir noktadayız.”

Microsoft geride kalan çeyreği 38 milyar dolar gelirle tamamladı. Bu meblağ, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 oranında bir artış anlamına geliyor. Şirketin kârı ise yıllık bazda yüzde 5 oranında arttı ve 11.2 milyar dolara ulaştı. Microsoft’un gelirlerinin artışında en önemli rolü ise bulut bilişim sektöründeki kazanımların devam etmesi ile Surface ve Xbox gelirlerinin yükselmesi üstleniyor.

Akıllı Bulut birimi şirketin gelirlerine 13.4 milyar dolarlık bir katkı sağladı. Birimin gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında arttı. Bu artışta en önemli pay, bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 50 oranında büyüyen Azure’a ait. Microsoft’un finans şefi Amy Hood, ticari buluttaki yıllık gelirlerinin ilk kez 50 milyar doların üstüne çıktığına dikkat çekti.

Microsoft Surface gelirlerini yüzde 30 artırmayı başardı

Microsoft Surface ve Xbox birimlerinin performansından da oldukça memnun görünüyor. Bu ürünler şirkete Azure veya Office ile Windows kadar para kazandırmasa da, istikrarlı biçimde büyümeye devam ediyor. Şirketten verilen bilgiye göre, Surface gelirleri bir yıl önceye kıyasla yüzde 30 oranında arttı. Xbox’ın içerik ve servislerinden elde edilen gelirde ise yüzde 65’lik bir artış kaydedildi.

Microsoft Surface, Xbox ve ticari bulut dışındaki alanlarda da gelirlerini artırdı. Windows OEM gelirleri yüzde 7, Ticari Office gelirleri yüzde 5, Bireysel Office gelirleri yüzde 6, LinkedIn gelirleri ise yüzde 10 oranında arttı.

İLGİLİ HABERLER