Teknoloji

Microsoft Surface serisindeki önemli eksiğin nedeni belli oldu

microsoft surface laptop 3

Microsoft, Surface serisi dizüstü bilgisayar ve tabletlerde güvenlik endişeleri nedeniyle Thunderbolt girişine ve çıkarılabilir RAM’e yer verilmediğini açıkladı. Bu açıklama, WalkingCat tarafından Twitter’a sızdırılan “Surface mühendisliği” temalı bir web seminerinde geldi. Bu seminerde bir Microsoft çalışanı, şirketin en yeni dizüstü bilgisayarı ve tabletindeki mühendislik dokunuşlarına dair detayları paylaştı.

Microsoft çalışanı, Surface serisinde Thunderbolt girişi bulunmamasını şu sözlerle açıkladı: “Hiçbir Surface cihazında Thunderbolt yok. Peki neden yok? Çünkü bu doğrudan belleğe erişen bir giriş. Eğer doğrudan bu girişe takabileceğiniz iyi bir çubuğunuz varsa cihazın tüm belleğine ulaşabilirsiniz. Şu an için Thunderbolt’un cihazlardan beklenen güvenliği sağlamaya yardımcı olacağına inanmıyoruz.”

The Verge sitesi, söz konusu sunumun gerçekliğini doğruladı. Sunumun Hollanda’da yaşayan ve Surface teknolojileri üzerine uzmanlaşan bir çalışan tarafından yapıldığı ve bu kişinin 10 yıldan uzun bir süredir Microsoft’ta görev yaptığı belirtildi. 1 saatlik sunumda Microsoft’un Surface serisine çıkarılabilir RAM yerleştirmeme sebebinin de aynı kaygı olduğu belirtildi.

https://twitter.com/h0x0d/status/1253917701719769088

Çıkarılabilir RAM desteği sunulmamasıyla ilgili olarak da şu ifadeler kullanıldı: “Eğer belleği yükseltme imkanına sahip olursanız… belleği kolaylıkla sıvı nitrojenle dondurabilir, çıkarabilir ve ardından spesifik bir okuyucuya yerleştirebilirsiniz. Ardından da bu belleğe yüklenen tüm içeriklere ulaşabilirsiniz. Bu nedenle Surface cihazlarında belleği fiziksel olarak yükseltmek mümkün değil. Güvenlik gerekçesiyle. Bellekle oynanamamasından emin olmak istiyoruz.”

Microsoft, Surface serisinde Thunderbolt girişi sunmayarak diğer dizüstü bilgisayar üreticilerinden farklı bir yerde duruyor. Lenovo, Dell ve HP gibi kurumsal odaklı dizüstü bilgisayar üreticileri, uzun süredir cihazlarında Thunderbolt girişine yer veriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER