Teknoloji

Microsoft Surface serisi için kendi işlemcisini tasarlayabilir

microsoft surface pro x 8

Tüketici elektroniği pazarında boy gösteren pek çok marka, kendi işlemcisini tasarlama yoluna gidiyor. Apple’ın uzun süredir yürüdüğü bu yola Pixel 6 serisinde kullanılan Tensor birlikte Google da katılacak. Hatta Vivo bile V1 görüntü sinyali işlemcisiyle birlikte kendi çipini üretenler arasında yer alıyor. İddiaya göre, Microsoft da Surface cihaz ailesi için kendi işlemcilerini geliştirme fikrini değerlendiriyor.

Teknoloji denince akla gelen ilk şirketlerden biri olan Microsoft’un kendi işlemcisini tasarlaması sürpriz olmayacaktır. Microsoft’un bu alandaki deneyimi sınırlı olsa da, teknoloji dünyasındaki genel eğilimin yazılım devini buna sürüklemesi şaşırtıcı değil.

HotHardware sitesinin haberine göre, Microsoft hâlihazırda SoC mimarisinden sorumlu bir direktör arıyor. Bu iş ilanı doğrudan Microsoft’un kendi işlemcisini üreteceği anlamına gelmiyor. Ancak şirketin bu alanda ciddi hazırlıklar içinde olduğunu gösteriyor.

Microsoft ve AMD’nin birlikte özel bir işlemci geliştirmeyi planladığına dair haberler daha önce gündeme gelmişti. Ancak bu yeni iddiayı söz konusu haberlerden farklı okumak gerekiyor. Microsoft’un özel Surface işlemcisinde ARM tabanlı Cortex-A1 çekirdeğin bulunması bekleniyor. Yazılım devi daha önce Surface Pro X modelinde Qualcomm’la birlikte geliştirdiği SQ1 ve SQ2 işlemcilerini kullanmıştı.

Microsoft Surface serisinde kendi işlemcilerine yer verdiği takdirde Apple ve Google’ın yazılımla donanım arasında ince ayar yapma imkanını da yakalamış olacak. Microsoft’un da bu yola girmesinin Intel cephesinde nasıl yankı bulacağı da merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER