Teknoloji

Microsoft Surface RT’nin depolama kapasitesi nedeniyle mahkemelik oldu

Microsoft’un tablet-PC melezi Surface RT’nin tanıtımları esnasında 32 GB ve 64 GB’lık iki farklı versiyonu olduğu şeklinde bilgilendirme yapılıyor. Akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve dahili depolama birimi barındıran her cihazda gerçek fiziksel kapasiteyle kullanıcının kullanımına elverişli olan alan birbirinden farklılık gösterir. Ancak bizim de Surface RT ön inceleme yazısında dile getirdiğimiz gibi Microsoft’un Surface tabletinde, Windows işletim sistemi kullanıcıların yararlanacağı alanı bir hayli kısıtlıyor.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde ikamet eden Andrew Sokolowski adlı bir avukat bu durumdan rahatsız olmuş ve Microsoft’u 32 GB’lık Surface’in gerçek depolama kapasitesinin farklı olduğuna dayanarak mahkemeye vermiş. Her şey Sokolowski’nin 32 GB kapasiteli Surface bilgisayarında depolama alanının medya dosyalarını ekledikten sonra hızlı bir şekilde bitirmesiyle başlamış. Bilgisayarı kurcalayan avukat daha sonra 32 GB’lık sürücünün sadece 16 GB’lık bölümünün kullanıcı verilerine açık olduğunun farkına varmış. Bu nedenle Microsoft’u yanlış reklam yaptığı için mahkemeye vermiş ve bu davanın toplu dava statüsünde görülmesi için de talepte bulunmuş.

Microsoft konuyla ilgili olarak bir açıklama yayınlamış ve cihazda yüklü olan işletim sistemi ve önceden yüklenmiş uygulamanın cihazın dahili belleğinde yer tuttuğunu ve bunun da toplam boş alanı düşürmekte olduğunu kaydetmişti. Eğer daha fazla depolama alanı isteniyorsa, bu durumda bir microSD kartı veya harici diskin kullanılması gerekiyor. Birincisi belki makul bir çözüm olabilir, ancak harici disk kullanmanın bu cihazın taşınabilirliğini sekteye uğratacağı bir gerçek.

Microsoft’un web sitesinde Surface tabletlerde kullanıcı için boş olan alan konusunda bir bilgilendirme bölümü bulunuyor. Buna göre 32 GB’lık cihazın 16 GB, 64 GB’lık modelin ise 45 GB boş alana sahip olduğu belirtiliyor. Bu bilgilendirme mesajı 5 Kasım tarihinde eklenmiş, Sokolowski ise bilgisayarını 7 Kasımda satın almış. Bu durum açılan davada Microsoft’un elini güçlendiriyor, ancak Surface’ini 5 Kasımdan önce aldığını ispat eden birileri de ortaya çıkıp davaya müdahil olursa, seyir nasıl değişiyor bilmiyoruz. Tabii ki, ne de olsa avukat değiliz.

İlgili >> Seattle Times

İLGİLİ HABERLER