Manşetler

Microsoft Surface Phone Intel işlemciyle gelecek yıl sonunda çıkabilir

surface-phone-090313 (580 x 290)

Microsoft’un Surface markalı bir akıllı telefon üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Yazılım devi son birkaç yıldır donanım konusunda da epey hareketli bir tablo sergiliyor. Surface tabletlerin çıkışı, Nokia’nın telefon biriminin satın alınması ve yeni Lumia telefonlarının çıkarılması ve son olarak Surface Book’un çıkışı Microsoft’un donanım yolculuğunun önemli dönüm noktaları arasında yer alıyor. Şimdi de Microsoft’un bir Surface Phone telefon çıkaracağı iddiaları dillendiriliyor.

Aslında Microsoft’un gelecek mayıs ayında Intel işlemciyle çalışan bir Windows 10 telefonu çıkaracağı iddia ediliyordu. Windows Central bu iddiasını adını açıklamadığı kaynaklara dayandırıyordu. Ne var ki, site şimdi bu telefonun Panos Panay yönetiminde geliştirilen yeni bir Surface Phone nedeniyle askıya alındığını söylüyor.

Panay, Surface ve Surface Book’u geliştirmiş olan mühendislerden kurulu bir ekibe önderlik ediyor. Ancak bu sefer çalışmalar bir tablet değil, telefon için yapılıyor. Uzun zamandır beklenen Surface Phone akıllı telefonun 2016 sonlarında çıkacağı söyleniyor. Windows Central sitesi Microsoft’un tasarım, donanım, teknik özellikler gibi detaylar üzerinde hâlâ çalışmayı sürdürdüğünü, bunların da 2016 ortalarına kadar son hâlini almayacağını kaydetti.

Üzerinde çalışılan telefon Nokia’dan miras alınan bir Nokia cihazı değil, bir Microsoft Surface telefonu olacak. Açıkçası Intel’in de daha önce üzerinde çalışılan, metal gövdeli ve Nokia tasarımlı akıllı telefon projesi askıya alınınca bu yeni projeye kaydığı da görülüyor. Intel’in bu Surface Phone için bir yongaset geliştirilmesine destek verdiği belirtiliyor. Bu da yeni Surface Phone akıllı telefonun sadece Windows Mağaza uygulamalarını değil, klasik Windows uygulamalarını da çalıştırabileceği düşünülüyor.

Microsoft’un gelecek büyük Windows sürümü, Windows 10 Redstone’un muhtemelen ağustos ayında geleceği tahmin ediliyor. Microsoft Surface Phone’u da bu zaman aralığına uygun düşecek şekilde çıkarabilir. Bununla birlikte şirketin biraz daha bekleyip yeni telefonunu ekim ya da kasım ayında, diğer yeni Microsoft cihazlarıyla birlikte çıkarmasını bekleyebiliriz.

Eğer durum böyle olursa, Ekim 2016’da gerçekleşebilecek bir Microsoft donanım tanıtımı etkinliğinde Surface Pro 5, Surface Book 2, Band 3 ve ilk Surface Phone akıllı telefonunu görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER