Teknoloji

Microsoft içinde kamera barındıran ve her ekranda kullanılabilecek bir kalem için araştırmalar yapıyor

Microsoft stylus kalemin modern bilişimde bir yeri olduğuna yönelik inancını dile getirmede hiçbir çekince yaşamıyor. Şirketteki araştırmacılar da bu nesnenin her türlü ekran tipi üzerinde kullanılmasına olanak sağlayacak bir teknik geliştirmek için çalışıyor.

Andreas Nowatzyk adlı bir araştırmacı MIT Technology Review yayın organına meslektaşı Anoop Gupta ile geliştirdiği konsepti anlattı. Bu konseptte stylus kalem içine yerleştirilen bir kamera, kalem ekran üzerinde gezinirken her bir piksel üzerinde meydana gelen hareketlenmeyi izliyor. Stylus kalem içine belli bir açıyla yerleştirilen kamera, görülen piksellere içe mi yoksa dışa mı odaklama yapıldığı bilgisine dayanarak açı verilerini de oluşturuyor. Elde edilen veriler ana bilgisayara kablosuz olarak aktarılıyor.

Tabii ki, kendi hareketlerini takip etmek ekran üzerinde ilk olarak nerede bulunduğunu takip etmeden pek fazla işe yaramayacaktır. Bu nedenle Nowatzyk’in konseptinde optik bir hile kullanılıyor. Ekranı çalıştıran yazılım mavi piksellerin parlaklık düzernini hafifçe ayarlıyor, bu da stylus kalemin kendisini ayarlayabilmesine yeterli olacak düzen tabanlı bir haritanın oluşturulmasına yeterli oluyor. Üstelik bu mekanizma insan gözünü rahatsız edecek yeterlilikte olmadığı için de kullanıcı deneyiminde herhangi bir soruna yol açmıyor.

Böyle bir uyarlanabilir ekran kalemi fikri gerçekten kulağa oldukça hoş geliyor. Bu arada Nowatzyk’in cihazının henüz piyasada satılmaktan uzak olduğunu kaydedelim. Araştırmacının belirttiğine göre, konseptin prototip hâe gelmesi için yeni bir sensör tipinin inşa edilmesi gerekiyor. Microsoft içindeki gruplarla bu taraz bir sensörün geliştirilmesi için araştırmalar devam ediyormuş. Bu konsepti gerçek bir tüketici ürününe dönüştürmek için henüz karar verilmemiş.

İlgili >> MIT Technology Review

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER