Teknoloji

Microsoft SQL Server Linux’a geliyor

microsoft sql server

Microsoft’un popüler veritabanı yazılımı SQL Server, önümüzdeki yıldan itibaren Linux’ta yerini alacak. Böylelikle Microsoft SQL Server, ilk kez Windows dışındaki bir yazılım platformuna giriş yapmış olacak. Söz konusu karar; Microsoft’un veritabanı yazılımı satışını, yazılımı çalıştıran işletim sisteminin satışının önüne aldığını gösteriyor. Bu durum Windows satışlarının azalmasına neden olma potansiyeli taşısa da, Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın “Önce servisler” yaklaşımına uygun düşüyor. The New York Times’a konuşan Nadella, artık verinin ana varlık olduğunu belirtti ve sunucu işletim sisteminin en stratejik varlık olarak nitelenemeyeceğini dile getirdi.

Microsoft SQL Server, ön izleme sürümüyle Linux’a ilk adımını atmış oldu. Tam sürümün çıkışı içinse 2017’nin ortaları işaret ediliyor. Microsoft’un blogunda yayınlanan bir yazı kaleme alan şirketin kurumsal altyapıdan sorumlu başkan yardımcısı Scott Guthrie, bu hamleyle müşterilere seçim şansı verildiğini ve bir ekosistemde kilitlenme kaygısının giderildiğini ifade etti. Guthrie, söz konusu hamlenin SQL Server’ın benimsenme oranını artıracağını da sözlerine ekledi.

Microsoft, böylelikle hem çok sayıdaki ücretsiz ve açık kaynaklı veritabanı seçeneklerine hem de Oracle gibi şirketlerin sunduğu diğer popüler ticari seçeneklere rakip oluyor. Linux’a doğru açılmak, Windows’un lisanslama ücretlerinden dolayı SQL Server’a mesafeli yaklaşan şirketleri cezbedecek bir adım olarak tanımlanabilir.

Küresel çapta PC satışları düşse de, kurumsal yazılım Microsoft’un güçlü noktalarından biri olmayı sürdürüyor. Nadella, başka alanlarda varlık gösterebilmek adına Windows’un pazar payının bir kısmından feragat edebileceğini açıkça dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER