Teknoloji

Microsoft so.cl birlikte çalışan öğrencilere özel sosyal ağ benzeri bir servis çıktı

Varlığından aylardır şüphe edilen, ancak Microsoft’un dedikodularını yalanlamaya çalıştığı so.cl nihayet resmiyet kazandı. so.cl’ın Facebook’a rakip olacak bir servis olacağı tahmin ediliyordu, ne var ki ortaya çıkan ürün öğrencileri hedefleyen ve sosyal ağ ile aramayı aynı çatı altına toplayan bir servis. Adını aldığı so.cl adresi üzerinden erişilen bu yeni araç fotoğraf, video veya yazı barındıran görsel web içeriklerinin oluşturulmasına ve belirli gruplar arasında paylaşılmasına olanak sağlıyor. Bu arada kullanıcı grupları aralarında gerçek zamanlı video sohbetleri de gerçekleştirebilecek.

Aynı araştırma hedeflerine sahip olan öğrencilerin so.cl üzerinde sanal topluluklar oluşturması hedefleniyor. Microsoft, so.cl’ın öğrencilere kendi topluluklarına göre özelleştirilmiş, kendilerine ait bir sosyal araç yaratma fırsatı verdiğinin altını çiziyor. So.cl üzerinden yapılan aramalar herkesin tüketmesi amacıyla otomatik olarak paylaşılıyor. Böylelikle diğerleri de paylaşımlar hakkında düşüncelerini paylaşma olanağı buluyor. Kimlik doğrulama işlemi için Facebook kullanıcı giriş ssitemi kullanılıyor, ancak so.cl’daki içerikler Facebook ile otomatik olarak paylaşılmıyor, en azından varsayılan durum böyle değil.

Microsoft so.cl’ın içine Bing’i de eklemeyi ihmâl etmemiş. Bu servisteki arama işleri Microsoft’un arama motoruna emanet edilmiş. Web sayfaları, görseller, videolar gibi arama sonuç verilerinin görüntülenmesinde Bing’in API’larından yararlanılıyor. Birlikte çalışan öğrenci gruplarının genellikle aynı içeriği aradığı, arama sonuçlarının paylaşımı sayesinde ilgi çekici yeni konu veya dokümanların başkaları tarafından da farkedilebileceği Microsoft tarafından dile getiriliyor.

Microsoft, so.cl’ı herkesin kullanımına açmadı. Bu servisin kullanımı şimdilik ABD’deki çeşitli okullarla sınırlı tutulmuş. Washington Üniversitesi, Syracuse Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nin bilgi ve tasarım fakültelerindeki öğrenciler so.cl’ı kullanmaya başlayan şanslı öğrenciler olacak. Diğer üniversitelerin de yolda olduğu belirtiliyor. so.cl da yola Facebook gibi üniversitelerden çıktı, bakalım kaderi de Facebook’unkine benzeyecek mi, bunu da yaşamayı başardığı takdirde ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

İlgili – so.cl

İLGİLİ HABERLER