Teknoloji

Microsoft şifreleme konusunda Apple’a destek verdi

microsoft copilot ai

microsoft sifreleme

FBI’ın Apple’dan San Bernardino katliamı zanlılarından birine ait iPhone’a erişim için bir “arka kapı” açmasını istemesi, Cupertino merkezli şirketin ise bu talebi geri çevirmesi teknoloji dünyasında bu haftanın en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Söz konusu vaka, gizlilik ve şifreleme kavramlarının yeniden gündeme taşınmasını sağlarken, teknoloji dünyasının diğer devlerinden de Apple’ın duruşunu destekleyen açıklamalar geliyor. Google CEO’su Sundar Pichai ve WhatsApp CEO’su Jan Koum’un Apple’a destek veren açıklamalarını, Microsoft’un biraz daha mütevazı ifadeler barındıran ancak yine de Apple’ın duruşunu savunan duyurusu takip etti.

Microsoft, FBI’ın aksiyonları ve Apple’ın duruşu üzerine yorumlarını doğrudan paylaşmak yerine, üyelerinden biri olduğu Reform Government Surveillance (Devlet Gözetiminde Reform) grubunun açıklamasının altına imza atmayı tercih etti. Söz konusu grubun üyeleri arasında Microsoft dışında OL, Dropbox, Evernote, Facebook, Google, LinkedIn, Twitter ve Yahoo bulunuyor.

Grup tarafından yapılan açıklamada, terörle mücadele konusunda yasal kuruluşlara destek vermenin önemine dikkat çekilirken, bu desteğin şifrelenmiş akıllı telefonlara arka kapıdan erişim sağlayarak sunulamayacağı belirtildi. Gruba üye olan teknoloji şirketleri, yasal çerçevede talep edilen yardımları yerine getirmeye hazır olduklarını, ancak bu yardımı yaparken kullanıcılarının ve kullanıcılarının bilgilerinin güvenliğine de ekstra özen gösterdiklerinin altını çizdi.

Microsoft şifreleme tartışmaları konusunda Apple’a olan desteğini tek başına olmasa da, yanına diğer teknoloji devlerini alarak göstermiş oldu. Bu desteğin FBI ve Apple arasındaki gerginliğin izleyeceği seyirde etkili olup olmayacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER