Teknoloji

Microsoft Seeing AI ile görme engellilere dünyayı anlatıyor

Microsoft Seeing AIMicrosoft Seeing AI adını taşıyan ve bilgisayar görüşü yardımıyla görme engellilere etraflarında ne olduğunu anlatan bir akıllı telefon uygulaması yayınladı. Seeing AI akıllı telefon kamerasının doğrultulduğu kişinin kim olduğunu ve nasıl hissettiğini görme engelli kullanıcılara aktaracak. Kamera bir ürünün üzerine getirildiğinde ise kullanıcılara ürünün ne olduğu söylenecek. Bütün bu işlemler telefonun üzerinde çalışan yapay zekânın yardımıyla gerçekleştirilecek.

Microsoft geçtiğimiz yıl mart ayında düzenlediği Build konferansında Seeing AI uygulamasının bir prototipini göstermişti. Uygulama yaklaşık 16 ayın ardından ABD’deki iOS cihaz sahipleriyle buluştu. Diğer ülkelerdeki kullanıcıların ve Android cihaz sahiplerinin Seeing AI’dan yararlanmaya ne zaman başlayacağı ise henüz bilinmiyor.

Uygulama çeşitli senaryolar çerçevesinde çalışıyor. Daha önce gördüğü kişileri tanıyan, yabancıların da duygularını ve yaşlarını tahmin edebilen Seeing AI, barkod tarayarak ürünleri tanıyabiliyor. Belgeleri okuyabilen ve tarayabilen uygulama, Amerikan dolarını da tanıyabiliyor. Son yeteneği, Seeing AI’ın ne kadar faydalı olacağı konusunda iyi bir örnek teşkil ediyor. Dolar işareti değerinden bağımsız olarak hep aynı boyut ve renkte olduğu için fiyatlar arasındaki farkı anlayabilmek görme engelliler için çok zor veya imkansız olabiliyor. Seeing AI gibi uygulamalar görme engellilere bu konuda ciddi bir yardım sağlayabilir.

Microsoft Seeing AI nöral ağlardan yararlanıyor

Uygulama etrafındaki dünyayı tanıyıp algılayabilmek adına nöral ağlardan yararlanıyor. Nöral ağ teknolojisi Silikon Vadisi’nde sürücüsüz otomobillerden drone’lara kadar pek çok alanda kullanılıyor. Seeing AI’ın en temel fonksiyonları doğrudan cihazın üzerinde yerine getiriliyor. Bu sayede hem uygulama daha hızlı çalışıyor hem de internet bağlantısındaki sıkıntılar uygulamaya engel olmuyor. Ancak görüş alanındaki her şeyi tanımlamak veya el yazısını tanımak gibi deneysel özellikler için bulut bağlantısı gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER