Teknoloji

Microsoft Project Silica ile depolamanın geleceğini işaret ediyor

microsoft project silica
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, cam üzerinde veri depolama yönündeki çalışmalarının ilk meyvesini aldı.. Yazılım devi, 1978’de çekilen orijinal Süpermen filminin bir kopyasını neredeyse bardak altlığı büyüklüğünde olan (75 x 75 x 2 mm.) bir cama aktarmayı başardı. Project Silica olarak adlandırılan yeni teknoloji, Microsoft Research ekibi tarafından geliştirildi. Söz konusu proje öncelikli olarak Microsoft’un Azure platformunun geleceği için hazırlandı.

Microsoft’un Ignite konferansında sahneye çıkan CEO Satya Nadella, soğuk bir depolama sistemi olan Project Silica’nın tamamen Microsoft tarafından geliştirdiğini belirtti. Standart kuvars cam kullanan şirket, camın dayanıklılığını ölçmek için zorlu testler gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Microsoft’un yaptığı testler arasında camı kaynar suya atmak, tencerede pişirmek veya çizmek gibi işlemler bulunuyor.

Verilerin depolandığı disklerin dayanıklılığı, depolama endüstrisinin uzun süredir üstesinden gelmeye çalıştığı sorunlar arasında bulunuyor. Fotoğrafların solduğu, kitapların çürüdüğü, CD ve sabit disklerin bile dijital hafızaları saklamak için en uygun aksesuarlar olmadığı biliniyor. Araştırmacılar bu sorunu çözüme konuşturmak için en az beş yıldır çalışıyor. Microsoft’un cam diske depolama yapabilen ilk şirket olmadığını belirtmekte de fayda var.

Microsoft Project Silica için Warner Bros. ile çalışıyor

Microsoft’un cam depolamaya verdiği destek, diğer şirketlerin bu çözümle daha yakından ilgilenmesini sağlayabilir. Bunun ilk örneği ise Warner Bros. oldu. Ünlü film şirketi, Project Silica’yı dijital varlıklarını kalıcı olarak saklamak ve daha uzun ömürlü yedekler saklamak için kullanacak.

microsoft project silica

Warner Bros.’un hâlihazırda kullandığı mevcut saklama yöntemi ise oldukça zahmetli ve pahalı. Filmleri dijitalden analoga aktaran şirket, daha sonra analog filmdeki renkleri üçe ayırarak siyah beyaz negatiflerde saklıyor. Bu süreç hem zaman alıyor hem de şirketin kasasından oldukça fazla para çıkmasına sebep oluyor.

Warner Bros., Microsoft ile Project Silica için yaptığı işbirliğinin sinema endüstrisinin geneline örnek olabileceğine inanıyor. Sinema şirketinin teknoloji şefi Vicky Colf, Project Silica’nın kendilerinin işine yaraması durumunda arşivlerini korumak isteyen diğer kişi ve kuruluşlara da yardımcı olabileceğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER