Teknoloji

Microsoft’un geliştirdiği araç duyguları tanımlayabiliyor

microsoft-duygu-tanimlama-araci-121115

Microsoft, geçtiğimiz ilkbaharda fotoğraf üstünden yaş analizi gerçekleştiren aracın duyurusunu yapmış ve internet kullanıcılarına keyifli anlar yaşatmıştı. Benzer bir araç daha geliştiren Microsoft, bu sefer insanların yüzüne bakarak yaşları yerine duygularını tahmin ediyor. Redmond merkezli şirketin duygu tanımlama aracı, yaş tahmin aracına göre biraz daha kapsamlı analizler gerçekleştiriyor.

Microsoft Project Oxford adını verdiği çalışmaları çerçevesinde duygu tanma sistemini geliştirdi. Sisteme 4 MB’den küçük JPEG, GIF, PNG ve BMP formatındaki fotoğraflarını yükleyen kullanıcılar, bir fotoğrafta birden fazla yüz için yapılan duygu analizlerini görebiliyor. Microsoft’tan yapılan açıklamada tam cepheden çekilmiş bir yüz fotoğrafının daha iyi sonuç vereceğinin altı çiziliyor.

Microsoft’un duygu tanımlama teknolojisi çeşitli amaçlarda kullanılabilse de, araştırmaya çalışmaları biraz daha fazla ön plana çıkıyor. Örneğin, komedyenler bu araçtan yaptıkları şakaların kitleler üzerindeki etkisini daha iyi görmek için faydalanabilir. Yazılımcılara ve araştırmacılara özelliğin farklı kullanımı için çok fazla yol sunulmamış gibi gözükse de, gelecekte bu durumun değişebileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

İnternetten seçilen farklı fotoğraflar aracılığıyla yapılan testler, Microsoft’un duygu tahmin aracının genellikle doğru sonuçlar verdiğini gösteriyor. Microsoft’un duygu tahmin aracına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER