Teknoloji

Microsoft Paint için yolun sonu yaklaşıyor

microsoft paintMicrosoft Paint çağı sonbaharda yayınlanacak Windows 10 Fall Creators Update ile birlikte kapanacak gibi görünüyor. Microsoft, resim düzenleme uygulamasını “modası geçmiş özellik” olarak tanımladı. Bu da uygulamanın aktif geliştirme dönemini tamamladığı ve önümüzdeki dönemde kaldırılabileceği anlamına geliyor.

Paint uzun yıllardır Windows işletim sistemlerinin demirbaşları arasında yer alıyor. Programın 1-bir monokrom versiyonu 1985’in kasım ayında Windows 1.0 ile birlikte yayınlanmıştı. Microsoft o günden bu yana Paint’i geliştirirken, kullanıcılar da uygulamanın kısıtlı özellik setini büyük ölçüde benimsemiş ve ortaya ilginç işler çıkarır hâle gelmişti.

Paint’in ismi daima kötü resmedilmiş dijital sanatla eş anlamlı olarak anılacak. Ancak bu durum programın pek çok kişiye bilgisayar üzerinde ilk resim deneyimini yaşattığı gerçeğini değiştirmiyor.

Microsoft Paint yerini Paint 3D’ye bırakıyor

Microsoft bu yıl içinde yayınladığı ilk Creators Update ile Paint 3D’yi kullanıma sunmuştu. Orijinal Paint’in yerini alması amacıyla tasarlanan Paint 3D’nin çıkışı ve şirketin kaynaklarını bu uygulamaya yöneltmek için orijinal versiyondan vazgeçmesi, kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Ayrıca “modası geçmiş” damgasını yemesi, Paint’in şimdiden işlemez hâle geldiği anlamını taşımıyor. Microsoft şimdilik uygulamanın sonlandırılması için bir tarih veya zaman aralığı açıklamış değil.

Yine de, yaşanan gelişmeler klasik görüntü düzenleme uygulaması için yolun sonunun iyiden iyiye yaklaştığını gösteriyor. Dolayısıyla sonbaharda yayınlanacak Windows 10 Fall Creators Update ile bir devrin sona ermesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER