Teknoloji

Microsoft OneDrive dosya kurtarma konusunda daha yetenekli hâle geliyor

microsoft onedriveMicrosoft OneDrive yakında oldukça kullanışlı, yeni bir özelliğe kavuşacak. Dosyaları yeniden eski hâline getirmeyi mümkün kılan bu özellik sayesinde kullanıcılar, OneDrive klasörlerinin yeniden belirli bir tarihteki yapısına dönmesini sağlayabilecek.

OneDrive’ın kıdemli ürün pazarlama müdürü Stephen Rose tarafından paylaşılan bir sunum görüntüsü ve bir tweet, özellik hakkında biraz daha somut bir fikir veriyor. Yakında dağıtıma çıkması planlanan özellik sayesinde OneDrive kullanıcıları, yanlışlıkla dosya silme veya toplu dosya kurtarımı konusunda ciddi bir avantaja kavuşmuş olacak.

OneDrive hâli hazırda kullanıcılarına sildikleri dosyaları geri getirme imkânı sunsa da, bu imkân sadece 30 gün boyunca geçerli oluyor. Kurumsal hesaplarda ise bu süre sistem yöneticisinin tercihine bağlı olarak 90 güne çıkabiliyor. Dolayısıyla yeni özelliğin mevcut imkânlara kıyasla önemli bir ilerleme sunacağı rahatlıkla söylenebilir.

Eğer bir kullanıcı yanlışlıkla dosya silme veya rüşvet amaçlı bir zararlı yazılım yüzünden veri kaybı yaşarsa, çareyi önce OneDrive’da arayabilecek. Dosya geri çağırma özelliğinin işleyişi için bir sınırın koyulmaması ve kullanıcılara tabir-i caizse “sonsuza kadar geri gitme” imkânının sunulması, OneDrive’ın aracını bir hayli dikkat çekici hâle getiriyor.

Ancak şu an için özelliğe dair pek çok nokta bilinmezliğini koruyor. Örneğin, OneDrive’ın hangi kullanıcılarının özellikten yararlanabileceği henüz bilinmiyor. Kurumsal kullanıcıların bu özellikten yararlanabilmesi oldukça muhtemel görünüyor. Bireysel kullanıcıların akıbetini öğrenmek içinse birkaç hafta beklemek gerekiyor.

Özellik henüz duyurulmasa da, bazı çatlak sesler şimdiden yükselmiş durumda. Dosyaların kurtarılması için bir tarih sınırının koyulmaması, akıllara “OneDrive’dan hiç dosya silinmiyor mu?” sorusunu getiriyor.

Microsoft OneDrive’ın daha çok kişiye ulaşması için çalışıyor

Microsoft OneDrive’a bulut depolama servisleri arasındaki rekabette avantaj sağlamak için yoğun bir mesai harcıyor. Şirket, bu doğrultuda Windows 8’de mevcut olan ancak Windows 10’da başlangıçta yer vermediği “yer tutucu” özelliğini geri getirmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER