Teknoloji

Microsoft Office, Windows ve bulutla gelirlerini artırdı

microsoft office

Microsoft 2022 mali yılının birinci çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Şirket çeyreği 45.3 milyar dolar gelir ve 20.5 milyar dolar net gelirle tamamladı. Gelirler yüzde 22, net gelir ise yüzde 48 oranında arttı. Microsoft Office, bulut ve sunucu birimleri sayesinde gelirlerini güçlü bir şekilde yükseltmeyi başardı.

Microsoft Windows 11’i kısa bir süre önce dağıtıma çıkarmış olsa da, ABD’de PC satışları tedarik sorunları nedeniyle bir süre önce düşmeye başlamıştı. Ancak bu durum Microsoft’un gelirlerini etkilemişe benzemiyor. Windows’un OEM gelirleri yüzde 10 oranında artarken, Microsoft sürekli PC talebinin tedarik zincirindeki sıkıntılardan etkilendiğinin altını çizdi.

Windows’un ticari ürün ve bulut gelirleri ise yüzde 12 oranında arttı. Bu artışta Microsoft 365’e yönelik talep önemli bir rol oynadı. Windows 11 şimdilik sadece yeni cihazlarda kullanıcılarla buluşuyor. Dolayısıyla Microsoft ve cihaz üreticileri için tedarik zincirindeki sorunların giderilmesi ve müşteri talebinin karşılanması büyük önem taşıyor.

Surface tarafında ise Surface Pro 7 Plus ve Surface Laptop 4 satışlarında ikinci çeyreğe geçilmiş durumda. Surface gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında azalırken, Microsoft bu durumda geçtiğimiz yılki satışların normalden daha kuvvetli olmasının etkili olduğunun altını çizdi.

Şirket önümüzdeki çeyrekte de Surface gelirlerinin artmasını beklemiyor. Microsoft’un finans şefi Amy Hood, Surface gelirlerinde tek haneli bir düşüş öngördüklerini dile getirdi. Şirket bu tarafta PC bileşen tedariğinde yaşanan sorunların etkisini daha net şekilde hissediyor gibi görünüyor.

Xbox Series X ve S’in piyasaya çıkışının üzerinden ise neredeyse bir yıl geçmiş durumda. Yeni konsollar Xbox’ın donanım gelirlerini son aylarda kademeli olarak artırıyor. Donanım gelirinin son çeyrekte yüzde 166 oranında arttığı ifade edildi. Şirket Xbox Series X ve S talebinin hâlâ arzın üzerinde olduğunun da altını çizdi. Microsoft’un Xbox şefi Phil Spencer, tedarik sıkıntılarının 2022’de de devam edeceğini açıklamıştı.

Şirketin toplam oyun geliri ise yüzde 16 oranında artışla 3.6 milyar dolara ulaştı.

Bulut tarafında da işler Microsoft için her zaman olduğu gibi yolunda. Şirketlerin melez çalışma modelini benimsemesi de bunda önemli bir rol oynadı. Akıllı bulut gelirleri yıllık bazda yüzde 31 oranında artarken, Azure ve diğer bulut servislerindeki gelir artışları yüzde 50 seviyesinde gerçekleşti.

Microsoft Office ile de güçlü bir çeyrek geçirdi. Office tüketici ürünleri ve bulut servislerinin gelirleri yüzde 10 oranında arttı. Microsoft 365’in abone sayısı ise yüzde 19 oranında arttı ve 54.1 milyona ulaştı.

İLGİLİ HABERLER