Teknoloji

Microsoft Office 2016 ön izleme sürümünü yayınladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

office-2016-on-izleme-050515

Microsoft’un Office ekibi büyük çıkış için hazır gibi görünüyor. Üretkenlik paketinin gelecek versiyonu Office 2016 tonlarca yeni özellik taşıyacak, bunların bir kısmı kullanıcıların daha rahat etmesini sağlarken bir kısmı da daha geleneksel yaklaşım içinde olan kullanıcılar için rahatsızlık verici olacak.

Gelecek sürümün en önemli özelliklerinden bir tanesi ortak düzenleme işlevi olacak. Buna ek olarak yeni işlevlerin çoğu Microsoft’un OneDrive bulut depolama servisiyle yoğun entegre olmuş şekilde çalışacak, bunun izlerini Office paketinin çoğu noktasında hissetmek mümkün olacak.

office-2016-on-izleme-050515-2

Ortak düzenleme işlevleri Office Online uygulamalarında bir süredir bulunuyordu, ancak Office 2016 ile birlikte ilk kez masaüstü uygulamalara da giriş yapmış olacak. Ortak düzenleme işlevi başlangıçta sadece Word 2016 için kullanılabilir olacak, diğer yazılımlara daha sonra gelecek. Bu işlev sayesinde kullanıcılar bir doküman üstünde kimin çalıştığını ve ne gibi düzenlemeler yaptığını gerçek zamanda görebilecek.

Bu işlev dokümanların buluta bağlanmasına bağlı şekilde çalışacak. Bu nedenle Office 2016’da dokümanlar varsayılan olarak OneDrive’a kaydediliyor ve oradan paylaşılabiliyor. Bu durum bulut depolamayı önemsemeyen veya yeni konseptlerden hoşlanmayan kullanıcılar için pek önemli görünmeyebilir. Onlar için de yerel depolama birimine kaydetme özelliğine geri dönüş imkanı sunuluyor. OneDrive ile entegre şekilde çalışan bir diğer özellik de Outlook’da e-posta ekleri olacak. E-posta ekleri Microsoft’un bulutunda saklanacak ve basit bağlantılarla bunları e-posta iletileri içinde paylaşmak mümkün olacak.

Bu işlevlerden bazılarına aşina olabilirsiniz, çünkü bunlar Google Dokümanlar ve Gmail gibi Google servislerinde de kullanılıyor. Bu durum Microsoft’un Google’a yetişmeye çalıştığı izlenimi uyandırsa da, Microsoft masaüstü uygulamalarında ortak çalışma ve düzenleme imkanı sunarak Google’ın bir adım ötesine geçmiş oluyor. Ayrıca Microsoft için eksik özellikleri tamamlamak, Google’a karşı rekabette avantaj elde etmek anlamına da geliyor.

office-2016-on-izleme-050515-3

Tabii ki, Office 2016’nın tek öne çıkan noktaları bunlar değil. Microsoft uygulamalarını daha kıllı yapmaya çalışıyor. Örneğin Tell Me adı verilen özellik sayesinde kullanıcılar yapmak istediklerini basit şekilde yazıyor ve Office uygulamaları da bunları gerçekleştirmek için kullanılabilecek komutları ön plana çıkarıyor. Ayrıca Exchange ve Outlook’ta bulunan Clutter adlı bir özellik makine öğrenme mekanizmasından yararlanarak kullanıcı için nelerin önemli olduğunu anlıyor, düşük öncelikli iletileri ve dokümanları daha sonra kontrol için arkaya itiyor.

Office 2016’nın ön izleme sürümü ilk kez yayınlanıyor. Microsoft’un ilerleyen aylarda yeni ön izleme sürümleriyle değişiklikleri sunmaya devam etmesini ve ilerleyen aylarda da, muhtemelen sonbaharda Office 2016’nın final sürümünü yayınlaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER