EğlenceTeknoloji

Microsoft ve Nvidia Minecraft’a ışın izlemenin farkını getiriyor

minecraft nvidia ışın izleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Minecraft çok yakında kapsamlı bir grafik yenilemesinden geçiyor. Gerçek zamanlı ışın izleme desteği sayesinde Nvidia RTX kartlı sisteme sahip olanlar aradaki farkı görebilecekler.

Microsoft ve Nvidia, Almanya’nın Köln şehrinde kapılarını açacak Gamescom oyun fuarı kapsamında düzenlenen etkinlikte ortak duyuruyu yaptı. Işın izleme desteği tüm Minecraft PC oyuncularına ücretsiz güncelleme olarak sunulacak.

Microsoft’ta Minecraft kreatif direktör şefi olarak görev yapan Saxs Persson, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasında, “Işın izleme Minecraft için düşündüğümüz geleceğin merkezinde oturuyor.” ifadesini kullandı. “GeForce RTX, Minecraft dünyasına yepyeni bir his veriyor. Normal Minecraft‘ta, bir altın bloğu sadece sarı görünür, ancak ışın izleme açıkken, speküler parlaklığı görüyorsunuz, yansımayı görüyorsunuz, hatta yansıyan bir çeteyi görebiliyorsunuz.”

minecraft ışın izleme
Minecraft oyununda ışın izleme farkı: Işın İzleme Kapalı

Işın izleme genel olarak sanal bir sahnenin gerçekliğini iyileştiriyor. Bunu yaparken farklı yönlerden gelen ışığın bir sahneye nasıl uygulanabileceğini, diğer nesnelerle nasıl etkileşim kuracağını analiz ediyor. Sonuç olarak daha gerçekçi gölgeler ve yansımalar oluşturuluyor.

minecraft ışın izleme
Minecraft oyununda ışın izleme farkı: Işın İzleme Açık

Bu örnekte ise, Microsoft ve Nvidia yol izleme olarak bilinen özel bir ışın izleme tekniği kullanıyor. Şirketler, ortak yayınlanan basın açıklamasında, “Yol izleme, ışığın bir sahne boyunca taşınma şeklini simüle eder. Geleneksel olarak rasterleştirilmiş veya hibrit renderleyiciler kullanılarak ayrı ayrı uygulanan birçok farklı efekt tipi için aydınlatma hesaplamaları için birleşik bir model sunar.” deniliyor.

Minecraft’a ışın izleme sayesinde gelecek diğer grafiksel iyileştirmelerin arasında doğrudan güneşten gelen aydınlatma, daha gerçekçi gölgeler, vitray ve su gibi şeffaf malzemelerden yansıtma ve kırılma efektleri de bulunuyor. Microsoft ve Nvidia, ışın izleme güncellemesinin ne zaman çıkacağı konusunda bir bilgi vermiyor. Ancak Nvidia’nın 2060, 2070 ve 2080 kartlarını kullanan, aynı zamanda bu kartların Super ve Ti çeşitlerini barındıran sistemlerde kullanıma sunulacak. Nvidia’nın RTX serisi kartlarını barındıran oyun dizüstü bilgisayarlarında da ışın izleme güncellemesini göreceğiz.

Minecraft’a gelecek büyük güncelleme iptal edilmişti

Özellikle bu ışın izlemesi güncellemesi, Microsoft ve Minecraft geliştiricisi Mojang’ın oyuna getirilmesi planlanan grafik güncellemesinin iptalinin duyurulmasından sadece bir hafta sonra geldi. Söz konusu güncelleme “Super Duper Graphics Pack” adını taşıyordu. O güncelleme de aydınlatma ve gölge efektlerinin daha gerçekçi hâle getirilmesi, daha iyi yansıtan yüzeylerin sunulması ve ışın izleme sayesinde gerçeğe dönüşecek diğer grafik güncellemelerini içeriyor. Güncellemenin bazı cihazlara 4K çözünürlük desteğini getirmesi de planlanıyordu. Bu cihazların arasında Xbox One X de yer alıyordu.

Ancak Mojang, bu güncelleme paketinin uygulanmasının, temel olarak birden fazla platform ve cihaz türündeki performansı ilgilendirdiği için teknik açıdan çok fazla gereksinim barındırdığını söyledi. Minecraft‘ı oynamanın birçok farklı yolu olduğu düşünüldüğünde, bu neden anlaşılır oluyor. Neyse ki, ışın izleme sayesinde, biraz daha dar bir kitleye hitap edecek olsa da, Minecraft’ın görsel açıdan daha gerçekçi görünmesinin yolu açılacak.

İLGİLİ HABERLER