Manşetler

Microsoft Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini yaklaşık 10 milyar TL’ye satın alıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft gece saatlerinde Nokia’nın Cihazlar ve Servisler bölümünü satın alma, Nokia’nın patentlerini lisanslama ve Nokia’nın harita servislerini lisanlama ve kullanmaya yönelik planlarını açıkladı. Buna göre Microsoft Lumia markasını ve ürünlerini ve Nokia’nın mobil telefon iş biriminin kontrolünü eline alacak.

Nokia-Lumia-925-On-Inceleme-00001

Her iki şirket, Microsoft’un Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimi için 3.79 milyar avro (10.1 milyar TL), Nokia’nın patentleri için 1.65 milyar avro (4.40 milyar TL) olmak üzere toplamda 5.44 milyar avro (14.50 milyar TL) ödemesi noktasında anlaşma sağladı.

Microsoft bu anlaşma için gerekli olan parayı denizaşırı gelirlerinden karşılamayı düşündüğünü dile getirdi, Nokia’nın Finlandiya merkezli bir şirket olduğunu düşündüğümüzde bu mantıklı bir karar gibi görünüyor. Satın alma anlaşmasının 2014’ün ilk çeyreğinde, Nokia’nın yatırımcılarının ve idari kuruluşların onay vermesiyle birlikte tamamlanması bekleniyor.

Çok önemli bir haber olan bu satın alma Windows Phone’un kaderini de doğrudan etkileyecektir. Google’ın Motorola’yı satın alıp bir mobil telefon üreticisini hâline gelmesi gibi Microsoft da kendi çatısı altında akıllı telefon üretimi yapan bir şirket hâline gelmiş olacak. Yine de Microsoft da tıpkı Google gibi, Nokia cihazlarının Windows Phone markasının odağında yer alan tek ürünler olmayacağını kaydetti. Tabii ki, kabul etmek gerekir ki, Nokia şu anda Windows Phone markasının en önemli oyuncusu olarak dikkat çekiyor.

Microsoft CEO’su Steve Ballmer satın almayla ilgili olarak bunun geleceğe doğru atılan büyük bir adım; her iki şirketin çalışanları, yatırımcıları ve tüketicileri için kazan-kazan durumu olduğunu kaydetti. Bu iki mükemmel ekibin bir araya gelmesiyle birlikte Microsoft’un telefonlardaki pazar payı ve kârının artacağını, hem Microsoft hem de cihazlar ve servisler ailesi dahilindeki iş ortakları için varolan fırsatları güçlendireceğini de ekledi.

Microsoft CEO’su Steve Ballmer ve Nokia’dan Stephen Elop da ortak açıklamalarında bugünkü anlaşmanın Nokia’nın cihazlar ve servisler biriminin momentumunu artıracağını ve dünyanın en yenilikçi akıllı telefonlarını daha fazla kişiye ulaştırırken gelecek bir milyar kişiyi de Nokia’nın cep telefonu portföyüyle buluşturmaya devam edeceğini kaydettiler. Ayrıca Microsoft’un Nokia’nın cihazlar ve servisler birimini ileri taşıyacak taahhüt ve özkaynakları sağlamasıyla birlikte Windows ekosisteminin tüm potansiyelinin ortaya çıkacağını, insanlara evde, işte ve her yerde en çekici deneyimleri sunacaklarını belirttiler.

İki şirket arasındaki satın alma anlaşması dahilinde Nokia CEO’su Stephen Elop, Nokia’nın Cihazlar ve Servislerden Sorumlu İdari Başkan Yardımcısı olarak görevine devam edecek ve anlaşma tamamlandıktan sonra Microsoft’un cihaz birimini yönetecek. Nokia’nın geçici CEO’luk görevini de Risto Siilasmaa üstlenecek. Bu isim daha önce şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmıştı. Bu hamle herhangi bir çıkar çatışmasını önlemek amacıyla yapıldı. Nokia yöneticileri Jo Harlow, Chris Weber, Juha Putkiranta ve Timo Toikkanen’in de Microsoft’a geçiş yapmaları bekleniyor.

Her ne kadar cihaz birimi artık Microsoft çatısı altında olsa da, Nokia markası el değmeden korunacak. Nokia bundan böyle ağ altyapıları (NSN), Gelişmiş Teknolojiler ve Microsoft’un dört yıllığına lisansladığı HERE Haritalar gibi servislere odaklanacak.

Satın alma sonucunda yaklaşık 32 bin çalışan da Nokia’dan Microsoft’a transfer edilecek. Buna Finlandiya’daki 4700 kişi ve dünya çapında ürünlerin üretim, montaj ve paketlemesinden sorumlu 18300 çalışan da dahil olacak.

Bu arada Steve Ballmer çalışanlarına gönderdiği bir mektupta Nokia’nın Microsoft için neden iyi bir seçim olduğunu anlattı. Microsoft ve Nokia’nın en iyi mobil cihaza yönelik çabalarını bir araya getirdikleri için heyecanlı olduklarını belirten Microsoft tepe yöneticisi iki buçuk yıllık Windows Phone iş ortaklığının mükemmel işler ortaya çıkardığını, Nokia Lumia 1020’nin buna dair mükemmel bir örnek olduğunu kaydetti. Ayrıca iş ortaklığının mükemmel bir büyümeyi de beraberinde getirdiğini, Nokia’nın Windows telefonlarının akıllı telefon pazarında en hızlı büyüyen telefon grubu olduğunu vurguladı.

İLGİLİ HABERLER