Manşetler

Microsoft MobileFusion ile iPhone kamerasını 3D tarayıcıya dönüştürüyor

microsoft-mobilefusion-250815

Microsoft telefonunuzun arkasında yer alan kameranın iki boyutlu fotoğraflar çekmekten daha fazlasını becerebileceğini düşünüyor. Microsoft araştırma laboratuvarından çıkan yeni bir proje normal bir akıllı telefon kamerasını üç boyutlu tarayıcıya dönüştürüyor. Böylelikle telefon üç boyutlu yazdırma için bile yeterli olabilecek derecede iyi olan 3D modelleri otomatik olarak oluşturabiliyor.

Sunum amaçlı hazırlanan videoda araştırmacılar nesnelerin taramasını iPhone 5S’i etraflarında hareket ettirerek gerçekleştiriyor. Telefon izlenen yakalanan nesneyi izliyor, farklı açılardan kayıt altına alıyor, daha sonra da bunun bir modelini oluşturuyor.

Sunum videosunda oluşturulan modellerin biraz kabataslak olduğunu söylemek gerekiyor, ancak bir iPhone’un bu iş amacıyla geliştirilmediğini düşününce, ortaya çıkan işin fazlasıyla etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Microsoft iPhone’u veya diğer modern akıllı telefonları birer 3D tarayıcılara dönüştürmek için herhangi bir ek donanıma ihtiyaç olmadığını da söylüyor. Bütün işlem telefon üzerinde tamamlanıyor.

Halbuki Google’ın benzer projesi Tango’da, çevrenin modellenmesi sırasında hareket izlemeli kamera ve derinlik sensörü gibi ek donanımlara ihtiyaç var. Bu ek sensörler Tango’nun daha iyi sonuçlar vermesini sağlıyor, ancak Microsoft tek bir kameranın bile 3D baskı veya artırılmış gerçeklikli oyunlar için model oluşturmakta yeterli sonuçlar verebileceğini söylüyor.

Microsoft’un MobileFusion adını taşıyan bu projesinin iOS, Android ve Windows Phone’da çalışması planlanıyor. Projenin son kullanıcılarla ne zaman buluşacağına dair somut bir plan yok, ancak hedefin bunu en sonunda herkesin kullanımına sunmak olduğu anlaşılıyor.

İLGİLİ HABERLER