Eğlence

Microsoft Minecraft ile yapay zekayı eğitiyor

minecraft youtube

microsoft minecraft

Microsoft Minecraft’ın geliştiricisi Mojang için 2014’te 2.5 milyar dolar ödemişti. Söz konusu satın almanın gerçekleştiği dönemde pek çok kişinin aklına gelen ilk fikir, şirketin mobil oyun pazarına adım atmak için Minecraft’ı kullanacağıydı.

Microsoft bünyesindeki geliştiriciler, AIX adını taşıyan yeni bir platform sayesinde yapay zeka birimlerini açık dünya oyunlarında nasıl hareket edecekeleri konusunda eğitebiliyor. Şirket, böylelikle “genel zeka” adını verdiği bir yeteneği yapay zekaya kazandırmayı amaçlıyor. Böylelikle yapay zekanın kullanıcıların çevrelerinden ders alması ve hareketlerini buna göre şekillendirmesi mümkün hâle geliyor.

Microsoft’un Minecraft tercihinin altında ise Minecraft’ın geleneksel pek çok oyunun aksine yapay zeka birimlerine bir şeyler öğrenebilmeleri çok daha fazla fırsat sunması yatıyor. Oyunun kapsamlı dünyası, araştırmacılara da karmaşık deneyler gerçekleştirme fırsatı veriyor.

Microsoft’un Cambridge’deki laboratuvarında Katja Hoffman tarafından geliştirilen AIX platformu, kullanıcıların Minecraft’ta yapay zeka projeleri üstünde çalışmasını mümkün kılıyor. Platformu bir süredir küçük bir kullanıcı grubuyla test eden Microsoft, yaz aylarından itibaren ücretsiz olarak kullanıma sunmayı planlıyor.

Hem teknoloji dünyasının büyük oyuncuları hem de geliştiriciler, yapay zeka ve makine tabanlı öğrenme konusunda önemli adımlar atıyor. Microsoft da kısa bir süre önce insani nöral ağlar üzerine kurulu bir konuşma tanıma araç setini kullanıma sunmuştu. Google ise geçtiğimiz kasım ayında fotoğraflarda arama yapmayı mümkün kılan TensorFlow isimli otomatik öğrenme sistemini faaliyete geçirmişti.

İLGİLİ HABERLER