EğlenceTeknoloji

Microsoft’tan Minecraft’ın mimarına veto

microsoft minecraft apple tv ps4

Microsoft Minecraft için düzenleyeceği 10. yıl kutlama etkinliğine oyunun mimarı Markus Persson‘u davet etmedi. Şirketten yapılan açıklamada, “Notch” rumuzuyla da tanınan Persson’un yorumları ve fikirleri nedeniyle etkinliğe çağırılmadığı belirtildi. Açıklamada, Notch’un fikirlerinin Microsoft’un veya Mojang’ın fikirlerini yansıtmadığı ve kendisinin Minecraft’ın temsilcisi olmadığı ifade edildi.

Microsoft Minecraft’ın evrensel ve aile dostu bir oyun olması için uzun süredir ciddi bir çaba sarfediyor. Persson ise sözleriyle bu imajı zedeleyecek bir diken gibi görünüyor. Bir tür trole dönüşen Persson, cinsiyetçi ve transfobik yorumlarının yanı sıra kullandığı dilin problemli olması nedeniyle de yoğun biçimde eleştiriliyor.

Microsoft Persson’a hiçbir zaman çok fazla yaklaşmamış, ancak doğrudan dışlamamıştı da. Persson, Minecraft’ın geliştiricisi Mojang’dan 2014’te şirketi Microsoft’a sattıktan sonra ayrılmıştı. Persson, o günden sonra oyunu aktif olarak geliştirmeyi de bırakmıştı. Tartışmalı açıklamaların artmasına paralel olarak Persson’a yönelik referanslar da Minecraft’tan çıkarılmıştı.

Persson ile araya mesafe koyma kararını almak Microsoft için pek zor olmamış gibi görünüyor. Şirket son zamanlarda çeşitlilik ve temsil adaleti konusuna önem verdiğini kanıtlamaya çalışıyor. Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirket çalışanlarının da bu kapsayıcı kültürü benimsemesi ve desteklemesi gerektiğini belirtmişti.

Microsoft Minecraft kurucusuna yönelik tavrıyla şirket içinden kendisine gelen eleştirilere de bir yanıt vermiş oluyor. Yazılım devi, şirket içindeki mesaj panolarında çeşitlilik karşıtı mesajların yayınlanmasına izin verdiği gerekçesiyle çalışanlarına yoğun eleştirilerine maruz kalmıştı.

İLGİLİ HABERLER