Teknoloji

Microsoft’un Meltdown ve Spectre yamaları Windows sistemlerini ne kadar etkiledi?

Son zamanlarda ortaya çıkarılan Meltdown ve Spectre güvenlik açıkları çok ciddi risk barındırıyor. Zararlı yazılımların akıllı telefon, tablet ya da PC’nizdeki kişisel verilerin çalmasını önlemek amacıyla çıkarılan tüm mevcut yazılım güncellemelerini yüklemenizde fayda var. Ancak artırılmış güvenlik bir bedelle birlikte geliyor. Güncellemeler işletim sisteminin bazı durumlarda işlemciyle olan etkileşimini değiştirdiği için, performansın yavaşlaması ihtimali söz konusu olabilir.

Performansa olan etki kullanılan donanıma ve yazılıma, aynı zamanda gerçekleştirilen işlemlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Microsoft, yayınladığı Windows güvenlik güncellemelerinin performansa ne gibi etkilerde bulunduğuna dair bazı ek detaylar paylaştı.

Eğer 2016 veya sonrasında çıkarılmış bir bilgisayara sahipseniz, Microsoft’un söylediğine göre, güncellemeleri uyguladıktan sonra performansta çok büyük değişiklikler görmeyeceksiniz. Ancak daha eski bir makine kullanıyorsanız, dikkate değer bir yavaşlama görmeniz olası görünüyor.

Şirket, Intel Skylake, Kaby Lake veya daha yeni işlemcileri barındıran sistemlerde performans yavaşlamalarının tek haneli yüzdelerle sınırlı kaldığını söyledi. Ancak milisaniyeler cinsinden konuştuğumuz için, çoğu kullanıcı için bu fark edilebilir nitelikte bir değişiklik olmayacaktır.

Ancak Intel Haswell veya daha eski bir işlemciye sahip olan; Windows 7, 8 veya 10 ile çalışan bir bilgisayarınız varsa, Microsoft bilgisayarınızın bazı zamanlarda yavaşladığını hissedeceğinizi söylüyor.

Microsoft’un şimdiye kadar ölçtüğü en büyük etkilenme, çok fazla miktarda veri okuma veya yazmaya gerek duyan görevler çalıştıran Windows Server kurulumlarında oldu.

İlginçtir ki, Microsoft AMD işlemcili bilgisayarlardaki performans etkisi açısından herhangi bir yorumda bulunmuyor. Ancak şirketin bazı AMD tabanlı makinelerdeki güncelleme işlemlerini, bunlarda yapılan güncellemeler sonrasında görülen sistemin başlatılamaması problemi nedeniyle durdurduğunu hatırlatalım. Microsoft, eksik veri nedeniyle AMD tarafıyla ilgili yorum yapmayı şimdilik atlamayı tercih etmiştir.

İLGİLİ HABERLER