Teknoloji

Microsoft Nokia Lumia serisi için Lumia Denim güncellemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-lumia-denim-040914

Microsoft Windows Phone 8.1 işletim sistemli Nokia Lumia cihazları için hazırladığı Lumia Denim güncellemesini IFA 2014 kapsamında düzenlediği basın etkinliğinde duyurdu. “Uygun fiyatlı amiral gemisi telefon” olarak lanse edilen Nokia Lumia 830 ile birlikte duyurulan güncelleme, çok sayıda yeniliği beraberinde getiriyor.

Sanal asistan Cortana’ya eklenen “Hey Cortana” isimli özellik sayesinde Cortana eller serbest konumdayken aktive edilebiliyor. Bu özelliğin SensorCore adını taşıyan bir Lumia teknolojisinin üzerine kurulduğu ifade edilirken, Cortana’nın önümüzdeki dönemde daha fazla ülkede aktif hâle geleceği ve Bluetooth araç setlerini de destekleyeceği belirtildi.

Lumia Denim güncellemesiyle Cortana kullanıcılarına evde unuttukları bir şeyi hatırlatma özelliğine de kavuşuyor. Kullanıcının konumunu algılama yeteneğine sahip olan Cortana, hatırlatmayı nerede yapacağının da bilincinde olacak.

Güncellemeyle birlikte Lumia Camera uygulamasının hızı da artırılıyor. Bunun için yazılımda geliştirmeler yapan Microsoft, fiziksel düğmeden faydalanmayı da ihmal etmemiş. Böylelikle Lumia cihazı cepten çıkarmak ve fotoğrafı çekmek arasında geçen sürenin önemli ölçüde kısalması bekleniyor. Güncelleme sadece Lumia Camera uygulamasına geldiği için HTC One (M8) Windows Phone’un bu hız artışından faydalanması mümkün olmuyor.

Moment Camera adını taşıyan özellik sayesinde Nokia Lumia cihazların kameralarıyla 4K video kaydı gerçekleştirmek mümkün oluyor. Ancak bu özelliğin donanıma bağlı olduğunu ve Windows Phone 8.1 işletim sistemine sahip tüm Lumia serisi cihazlarda kullanılamayacağını belirtmek gerekiyor. Saniyede 8.3 megapiksellik 24 kare kaydıyla çekilen bu videolardan kullanıcılar yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde edebiliyor. Bu işlem için videodan bir kareyi seçip fotoğraf olarak çıkarmak yeterli oluyor.

Lumia Denim güncellemesi sayesinde Burst modunda saniyede 3 ila 12 görüntü elde edilebiliyor. Dinamik flaş, otomatik HDR ve gelişmiş görüntüleme algoritması gibi özellikler de Lumia Denim güncellemesinin kamera odaklı yenilikleri arasında bulunuyor.

Lumia Denim ile birlikte geri dönen Glance Screen’de Bing’den alınan hava durumu bilgileri, egzersiz verileri ve bildirimler de gösterilebiliyor.

Lumia Denim’e ek olarak duyurulan Windows Phone 8.1 Güncelleme 1 de bazı ekstra özellikler sunuyor. Live klasörlerini standart olarak sunan güncelleme, SMS birleştirme ve yönlendirme, alarmın erteleme zamanını değiştirme gibi farklılıklar getiriyor.

Nokia Lumia 830, 730 ve 735 piyasaya Lumia Denim güncellemesiyle birlikte çıkacak. Lumia 930, 1520 ve Icon modelleriyse bu güncellemeyi hemen alacak. Windows Phone 8.1 işletim sistemli diğer Lumia cihazlarının ise Lumia Denim güncellemesi için biraz daha beklemesi gerekecek.

İLGİLİ HABERLER