Teknoloji

Microsoft Linux’a yardım için 60 bin patentini açık kaynağa dönüştürüyor

microsoft copilot ai

Microsoft, Linux‘u davalardan korumak amacıyla kurulan Open Invention Network isimli açık kaynak patent grubuna katıldığını açıkladı. Yazılım devi, bu süreçte 60 bin patentini açık kaynağa dönüştürerek gruba destek sağlayacağını da duyurdu.

Microsoft’un patentleri konusunda aşırı korumacı bir tutum içinde olduğu biliniyor. Dolayısıyla şirketin bu hamlesini sürpriz olarak değerlendirmek pek yanlış olmayacaktır. Android ve Samsung, sahip olduğu patentler için Microsoft’a milyarlarca dolar ödemek zorunda kalmıştı. Kısacası patentler yazılım devi için bir tür finansal kaynak işlevi de görüyor.

Ancak Microsoft üstünden bu “aşırı korumacı” etiketini atmak ve ne kadar geliştirici dostu olduğunu göstermeye çalışıyor. Şirketin kurumsal başkan yardımcısı ve baş hukuk müşaviri vekili Eric Anderson, geliştiricilerin müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak adına her cihazda en yeni ve en iyi teknolojileri kullanmayı istediğini belirtti. Anderson, açık kaynak süreci üzerinden ortak geliştirme çalışmalarının inovasyonu hızlandırabileceğini gördüklerinin de altını çizdi.

Open Invention Network’e katılan şirketler, hem gruba ait patentlerden hem de grup üyelerine ait patentlerin bir kısmından telif ücreti ödemeden yararlanabiliyor. Grup hâlihazırda dünya genelinde 2 bin 650 şirkete lisans platformu sağlıyor. Söz konusu şirketler arasında Google, IBM, NEC, Philips, Sony ve Toyota gibi büyük isimler de bulunuyor.

Microsoft patentlerinin ipini daha önce de gevşetmişti

Microsoft daha önce de patentlerinin ipini gevşetmiş ve iki yıl önce kullanıcılarını patent trollerinden korumak için oluşturduğu Azure Fikri Mülkiyet Avantaj Planı’nda değişikliğe gitmişti. Buna ek olarak, bu yılın başında da teknoloji çözümleri için Microsoft ile çalışan şirketlerin de bu işbirliğinden doğan patent haklarının sahibi olabileceği belirtilmişti.

İLGİLİ HABERLER