Teknoloji

Microsoft Linux Vakfı’na katılıyor

microsoft linux açık kaynak

microsoft linuxEski Microsoft CEO’su Steve Ballmer bundan 15 yıl kadar önce Linux için “kanser” tabirini kullanmıştı. Ancak o zamandan beri köprünün altından çok su aktı. İmparatorluğunu kapalı kaynak kodlu ve kendi malı olan yazılımı üzerine kuran yazılım devi Microsoft Linux Vakfı’na katılıyor.

Bu, 10 yıl önce hayal bile edilemeyecek olan bir gelişmeydi. Ancak Microsoft son yıllarda açık kaynak felsefesini kucaklamaya başlamıştı. Öyle ki, şirket Github’daki en aktif açık kaynak katılımcı organizasyonu hâline gelmişti.

Ars Technica’nın haberine göre, Microsoft son birkaç yıldır Linux’a da katkıda bulunuyordu. Linux Vakfı’nın idari direktörü Jim Zemlin, şirketin vakfa katılımından dolayı memnuniyetini gizlemiyor. Yönetici Microsoft’un dönüştürücü mobil ve bulut deneyimlerini daha fazla insana ulaştırmak için açık kaynak camiasıyla daha iyi işbirliği kurabileceğini söylüyor.

Microsoft, Satya Nadella’nın şirkete getirdiği kültür değişimini gerçek anlamda kucaklıyor. Yazılım üreticisi PowerShell, Visual Studio Code ve Microsoft Edge’in JavaScript motorunun kaynak kodlarını son zamanlarda herkesin erişimine açmıştı. Ayrıca Microsoft Canonical ile de işbirliği yaparak Ubuntu’yu Windows 10’a getirmek için çalışmış, aynı zamanda mobil uygulama geliştirme çalışmalarına yardım etmek için Xamarin’i satın almıştı. Hatta şirket Xamarin’in SDK’sını ve geliştirici araçlarının kaynak kodunu açmış, SQL Server’ı da Linux’a getirmişti.

Microsoft Linux Vakfı üyeliğinin yanı sıra Google’dan da sürpriz bir haber geldi. Google da, Microsoft’un Java’ya rakip olarak çıkardığı .NET platformu programlama dillerinin gözetimini ve denetimini üstlenen .NET Vakfı’na katılıyor. Google .NET’i destekleme konusunda çok fazla ilgi göstermiyor veya Microsoft’un yeni UWP platformu için uygulamalar sağlamıyor. Buna rağmen .NET’i Google Cloud Platformu içinde desteklemeyi planlıyor.

Microsoft’un açık kaynak odaklı haberi tam da Visual Studio Mac sürümünün çıkışıyla aynı zamanda geldi. Microsoft bu yazılımı hafta başında kazara da olsa açık etmişti. Bu yazılım, yıl başında satın alınmış olan Xamarin Studio üzerine inşa edildi. Windows ve Mac üzerinde çalışan yazılımcılar yeni yazılım sayesinde aynı projeleri paylaşabilecekler ve bunlara katkıda bulunabilecekler.

İLGİLİ HABERLER