Teknoloji

Microsoft konuşma tanıma sistemi insan seviyesine ulaştı

microsoft yapay zekâ
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft konusma tanima sistemiMicrosoft’ta görevli araştırmacılar, normal diyalogda geçen konuşmaları tıpkı bir insan gibi yazılı hâle getiren yeni bir konuşma tanıma sistemi geliştirdi. Şirketin konuşma tanıma çalışmalarını yöneten araştırmacı Xuedong Huang, sistemlerinin insanla eş bir seviyeye ulaştığını belirtti. Huang, bunun tarihi bir başarı olduğunun altını çizdi.

Sistemin kelimeleri hatalı algılama oranının yüzde 5.9 olduğu belirtildi. Microsoft, söz konusu oranın aynı metinler üzerinde çalışan profesyonel insanların hata oranı ile çok yakın olduğunu açıkladı.

Microsoft konuşma tanıma sistemi Cortana’da kullanılacak

Nöral dil modellerini kullanan sistem, benzer kelimeleri bir arada grupluyor. Böylelikle verimli bir genelleştirme yapılmış oluyor. Şirketin söz konusu sistemi dijital asistanı Cortana’da kullanması bekleniyor. Konuşmaların yazıya dökümünü sağlayan yazılımlar da sistemin kullanım alanlarından biri olacak.

Sonuçlar etkileyici olsa da, konuşma tanıma teknolojisinde nihai noktaya henüz yaklaşılmadığını belirtmek gerekiyor. Microsoft’un halen teknolojiyi gerçek yaşamda görülecek farklı senaryolara ve duyulacak farklı seslere uygun hâle getirmesi gerekiyor. Sistemi Cortana ile uyumlu kılmanın da çok kolay bir süreç olmayacağı belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER