Teknoloji

Microsoft kısa süre için Apple’ı geçip dünyanın en değerli şirketi oldu

microsoft copilot ai
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft sekiz yıllık bir aranın ardından ilk defa, dün akşam saatlerinde kısa bir süre için piyasa değeri konusunda Apple‘ı geride bırakmayı başardı. Dün akşam saatlerinde Apple’ın piyasa değeri bir ara 812.60 milyar dolar seviyesine kadar gerilerken, Microsoft’un piyasa değeri 812.93 milyar doları gördü. Ancak yazılım devi, “dünyanın en değerli şirketi” unvanını kısa bir süre sonra yine Apple’a teslim etti. Gün sonunda Microsoft’un piyasa değeri 817.29 milyar dolara çıkarken, Apple da 828.64 milyar dolar seviyesine geri döndü.

Apple piyasa değeri bakımından Microsoft’u ilk kez 2010’da geride bırakmıştı. The New York Times, o dönemde bu olayı “Bir çağın kapanması ve yeni bir çağın başlaması” olarak tanımlamıştı. Apple hisseleri özellikle son 5 yılda çok fazla değer kazanmış ve iPhone üreticisi geçtiğimiz ağustos ayında piyasa değeri 1 trilyon doları gören ilk Amerikan şirketi olmuştu.

Ancak zirvenin görülmesinin ardından Apple’a yönelik bazı endişeler de daha yüksek sesle dillendirilmeye başlamıştı. Yatırımcılar iPhone satışlarının Apple’ın gelirlerinde yüzde 60’lık bir paya sahip olmasından endişe duyduklarını belirtirken, Apple da mevcut çeyrekte Wall Street analistlerinin beklentilerini karşılayamayabileceği uyarısında bulunmuştu. Bu uyarıyla birlikte Apple hisselerinde de sert bir düşüş başlamıştı. Son haberlere göre, Apple iPhone Xs satışlarından memnun olmadığı için iPhone X üretimine yeniden başlamış durumda. Şirketin bundan böyle sattığı iPhone, iPad ve Mac rakamlarını açıklamayacak olması, analistlerin iPhone satışları konusunda tahminde bulunmalarını zorlaştıracak.

Microsoft’un hisseleri ise son yıllarda başarılı bir performans sergiliyor. Şirketin CEO’luğuna 2014’te getirilen Satya Nadella’nın başarılı performansı da bu tabloda önemli bir rol oynuyor. Microsoft’un odak noktasını buluta çeviren Nadella, şirketinin bu alandaki en büyük rakibi Amazon’a karşı güç kazanmasını sağlayacak adımlar atmıştı.

Microsoft’un gelir kaynaklarının diğer teknoloji devlerine kıyasla daha çeşitli olması da ayrıca dikkat çekiyor. Windows, Xbox ve Surface satışları, şirketin toplam gelirleri içinde yüzde 36’lık bir paya sahip. Google’ın gelirlerinin yüzde 86’sının reklamlardan geldiğini de göz önüne alınca bu çeşitlilik biraz daha anlam kazanıyor.

Microsoft, Windows Phone ile mobil çağı yakalama konusunda başarısız olsa da, ne kadar dayanıklı bir şirket olduğunu kanıtlamış durumda. Platformlar arası teknolojilere, buluta ve yapay zekâya odaklanan şirket, karma gerçeklik ve kuantum bilişimin geleceğini güvence altına almak için çalışıyor. Bu alandaki çalışmalara karşı Apple, Amazon, Google ve Facebook gibi rakiplerin verdiği yanıtlar, “dünyanın en değerli şirketi” unvanının önümüzdeki dönemde sık sık el değiştirebileceği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER