Teknoloji

Microsoft kendi mobil ödeme sistemini geliştirmek için çalışıyor

microsoft-payments-080415

Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay gibi farklı ödeme sistemlerine çok yakında bir de Microsoft Pay katılabilir. Microsoft’un ABD’de bir para transfer hizmetini hayata geçirmeyi amaçladığına dair çeşitli kanıtlar ortaya çıktı. Her ne kadar bu tarz bir girişimin kurulması için gerekli olan yasal zeminin oluşturulmasına çalışıldığına dair kanıtlar söz konusu olsa da, Microsoft’un henüz tam anlamıyla olgunlaşmamış bu pazara girip daha önce yola çıkmış Apple, Google, Samsung gibi devlere rakip olması gayet mantıklı bir hareket gibi görünüyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Microsoft geçen ay gelecek Windows telefonlarının HCE, yani Host Card Emulation desteğine sahip olacağını açıklamıştı. Bu teknolojiye sahip olan telefonlar SIM karta bağlı şekilde çalışan Secure Element teknolojisine gerek kalmadan kredi kartı bilgilerini tutabiliyor. Android telefonlarında HCE NFC tabanlı ödemeler için kullanılıyor.

Microsoft’un ödeme sistemine dair planları Finansal Suçlar Yaptırım Ağı veya kısaca FinCEN olarak adlandırılan kuruluşa yapılan Para Servisleri İşletmesi ruhsatı başvurusu sayesinde ortaya çıktı. Bu ruhsat bir anlamda mobil ödemeler işine girilebileceğini gösteriyor.

Mobil ödemeler pazarı sadece Türkiye’de değil, dünyanın herhangi bir yerinde olgunlaşmış bir pazar değil. Ancak Apple’ın geçen yılın sonlarına doğru başlattığı Apple Pay ödeme sistemi iyi şekilde işliyor gibi görünüyor ve ABD’de birçok noktada kullanılabiliyor, yeni ve büyük markalar, bankalar ve iş yerleri bu ödeme sistemini destekliyor. Eğer Microsoft bu alana girmek istiyorsa elini biraz çabuk tutmalı.

İLGİLİ HABERLER