Teknoloji

Microsoft’un katlanabilir Surface cihazları için geliştirdiği menteşe çözümü

microsoft surface menteşe

Microsoft, daha önceki Courier konseptine benzeyen çift ekranlı Surface cihazı üstünde çalışıyor. Yazılım devinin bu cihazı önümüzdeki ay düzenlenecek Surface donanım etkinliğinde göstermesi bekleniyor. Ancak yeni patentler Microsoft’un çalışmalarının çift ekranlı donanımın ötesine geçtiğini gösteriyor.

WindowsUnited tarafından dikkat çekilen yeni bir patent, Microsoft’un sıvı kullanılan özel bir menteşe mekanizması geliştirdiğini gösteriyor. Böylelikle esnek ve katlanabilir ekranlar üzerindeki gerilim azaltılıyor.

Sıvı esnek ekranın etrafındaki boşlukların içine doldurulabiliyor. Bu da onun bükülmesine ve farklı pozisyonlara hareket etmesine yardımcı oluyor. Microsoft’un örneğinde iki ayrı kenara ve tüm cihaz boyunca uzanan esnek bir OLED ekrana sahip cihaz görülüyor. Şirketin uzun zamandır Surface cihazlarında karmaşık ve etkileyici menteşe tasarımları denediğini biliyoruz. Bu özel menteşeyle ilgili olarak da patent başvurusunda epey fazla detay veriliyor.

microsoft surface

Çizimlerde, menteşe yapısına yabancı materyallerin girişini engelleyen yapılar barındıran kompleks menteşe tasarım konseptleri sergileniyor. Samsung da geçmişte Galaxy Fold’un ilk versiyonlarında benzer sorunları yaşamıştı. Şirket yeniden çizim tahtasının başına geçerek donanımın sorununu çözecek yeni bir tasarım geliştirmişti. Microsoft da benzer bir senaryonun önüne geçmek istiyor.

Bu patent başvurusunun en ilginç noktası ise “Microsoft teknoloji lisanslama” tarafından gönderilmiş olması. Bunu şirketin teknolojiyi diğer iş ortakları ve PC üreticilerine de lisanslamayı düşündüğüne dair bir işaret olarak değerlendirebiliriz. Microsoft şu sıralar Intel ve birtakım donanım üreticisiyle Windows’un “Windows Lite” adını taşıyan yeni bir versiyonunu üretmek için çalışıyor. Windows Lite katlanabilir ve çift ekranlı çalışacak bir işletim sistemi olarak tasarlanıyor. Microsoft bazı Surface Pro menteşe çalışmalarını da çeşitli iş ortaklarına lisanslamıştı.

Microsoft’un patent başvuruları gerçek bir cihazı ortaya koymuyor. Ne var ki, şirketin bazı mevcut Surface donanımlarının izlerine geçmişte patent başvurularında rastlanmıştı. Örneğin, Surface Studio daha önce bir patent başvurusunda görülmüştü. Microsoft’un iptal edilen Andromeda kod adlı cihazına da şirket daha büyük boyutlu çift ekran prototiplerine geçmeden önce patentlerde görülmüştü. Microsoft’un gelecek ay New York şehrinde düzenleyeceği etkinlikte çift ekranlı Surface cihazını görmeyi beklemiyoruz. Ancak şirket, neler üstüne çalıştığına dair ipuçları verebilir.

Microsoft’un çift ekranlı Surface cihazı “Centaurus” kod adını taşıyor. Bu cihaz OEM’lerin üstünde çalıştığı, çift ekranlı ve katlanabilir tablet / dizüstü bilgisayar hibrit cihazlar dalgasının bir parçası olacak. Microsoft, bu yeni cihazı yılın başlarında kendi bünyesinde düzenlediği bir toplantıda göstermişti. Intel de OEM’leri çift ekranlı cihazlar üretme konusunda teşvik ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER